Välkommen till Stim!

Nu är du Stimansluten. Vi är glada att få representera dig och hälsar dig varmt välkommen! Men vi vet att det inte alltid är så lätt att förstå hur Stim fungerar, eller för den delen hur musikbranschen och upphovsrätt fungerar i stort. Därför vill vi hjälpa dig!

På denna sida har vi samlat information som kan underlätta för dig som nyansluten. Bland annat reder vi ut grunderna, som t.ex. hur man gör för att registrera låtar och varför det egentligen är så viktigt. Vi går även igenom hur du säkerställer att du faktiskt får ut dina pengar när din musik har använts och när de kommer in på ditt konto. Det är inte svårt och går fort för dig att göra.

Vi har även samlat information om hur Stim fungerar och vad vi faktiskt gör och jobbar med. Det går också att läsa mer om upphovsrätten, det som gör att du över huvud taget kan få ersättning för din musik. Där förklarar vi vad du har för rättigheter tack vare upphovsrätten.

Är det något som trots denna sida känns oklart? Då är du alltid välkommen att höra av dig direkt till oss. Det gör du här.

Vad är en verkanmälan och varför är den viktig?

En verkanmälan är ett kvitto på din låts existens och det viktigaste underlaget för att Stim ska kunna samla in pengar när just din låt spelas. Du lägger in alla tillgängliga uppgifter om låten, som t.ex. vilka personer som skrivit den, hur procenten ska delas upp mellan er om ni är flera, vilken eller vilka artister som spelat in den och speltiden. Allt detta gör du på Mina Sidor

Det är väldigt viktigt att du faktiskt verkanmäler din musik! Om vi inte kan matcha pengar vi samlar in till dig, kan vi inte heller betala ut några pengar. Var noga när du fyller i registreringen så blir det rätt på en gång. Ett tips är att ha som vana att registrera din musik innan du släpper den, så är allt på plats redan från start.

Om du representeras av ett förlag är de oftast dem som sköter dina verkanmälningar. Det är dock bra att dubbelkolla då och då att det faktiskt görs, och att informationen stämmer, även om du är förlagd.

Du hittar all information om dina verk på mina sidor och i Stims app

Vill du läsa mer om verkanmälningar? Det kan du göra här:

Hur gör jag en verkanmälan?

Att göra en verkanmälan är faktiskt inte så svårt! Om du är noggrann och fyller i rätt från början tar det inte heller speciellt lång tid. Det som är viktigt att ta med sig är att låten måste vara färdig, ha ett namn, du måste ha namnet på alla som skrivit låten tillsammans med dig, och ni måste ha bestämt hur mycket av låtens ersättningar som varje person har rätt till. Alla Stimanslutna är sökbara i vår databas, så det går snabbt och enkelt att lägga till dina medkompositörer.

Det kan låta lite läskigt, eller verka svårt, speciellt första gångerna man gör det. Men oroa dig inte, vi hjälper dig!

Om du vill läsa mer kan du göra det här:

Om du ändå känner dig osäker kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig personligen. Kontaktuppgifter hittar du här. 

Hur får jag pengar från Stim?

Det korta svaret är: när din musik har spelats offentligt.

Det gäller alltifrån spelningar i radio och digitala musiktjänster, till konserter och tv-program - och mycket mer. Kom ihåg att det gäller både för spelningar i Sverige och i andra länder. Läs separat om alla musikkällor vi betalar ut för.

Det längre svaret är att innan pengarna hamnar på ditt konto så måste du ha skickat information till oss om din musik. Vi måste få veta att verket över huvud taget finns, att det är skrivet av dig och vilka som är dina medkompositörer. Ju mer information du uppgett i din verkanmälan, desto enklare blir det för oss att matcha med de rapporter om musikanvändning vi får in.  Om musiken har spelats live så kan du rapportera in spelningarna på Mina sidor. Gör det till en vana att göra detta direkt efter en livespelning.

Utöver det måste du hålla ditt bankkonto uppdaterat och vi måste ha tagit betalt för musikperioden, ha matchat betalningen mot rapporter över musiken som har spelats och slutligen koppla ihop det med din låt.

När får jag pengar?

Det finns normala väntetider från det att din musik har spelats tills det att vi betalar ut ersättning för det. En så kallad "musikperiod" delas ofta in i kvartal. Till exempel rapporterar en streamingtjänst ofta in musikanvändning för ett kvartal i taget till oss. Om din musik har spelats i januari måste alltså hela perioden januari-mars slutföras innan vi får någon rapport. Sedan ska musiktjänsten betala Stim för användningen inom avtalad tid.

Därefter ska vi matcha pengarna med de rapporter som vi får från dem. När vi har kopplat ihop alla bitar och just ditt verk har fått ett belopp så betalar vi ut pengarna till dig. Vi har en beloppsgräns som innebär att du måste nå upp till 100 kr innan pengarna betalas ut till ditt konto. Det kan alltså ta ett litet tag innan du får ut dina pengar, men du behöver inte vara orolig – de är på väg till dig.

Här kan du läsa mer om våra utbetalningar, när de sker och vad de innefattar:

Vad kostar Stim och vad används pengarna till?

Det kostar ingenting att gå med i Stim! Däremot tar vi ut en administrationsavgift för vårt arbete. Stim är inte ett vinstdrivande företag, utan en icke-vinstdrivande intresseorganisation. Det innebär att vår administrationsavgift inte tas ut som vinst, utan alltid används inom organisationen på olika sätt. Framförallt är det löner till våra anställda som jobbar varje dag med att på olika sätt säkerställa att du ska få bästa möjliga ersättning för din musik.

En del av avgiften går också till främjande för musikalisk mångfald. Vad detta innebär i praktiken är att vi t.ex. delar ut stipendier varje år. Stipendierna är till för Stimanslutna – alltså kan du söka! Förra året delade vi ut över sju miljoner till 439 olika musikskapare – etablerade som oetablerade, och i alla olika genrer. Årets stipendieansökan öppnar den 12e augusti. Du kan läsa mer om våra stipendier här.

En del av avgiften går också till våra projekt för att främja musikskapande på andra sätt. Ett sådant exempel är Stim Music Room! Vi är det enda sällskapet i världen som erbjuder våra anslutna en gratis studio. Du kan läsa mer om Stim Music Room och boka studion här. 

Vad gör egentligen Stim? Vad jobbar ni med?

Vårt huvudsyfte är att värna om dina rättigheter och se till att du får bästa möjliga ersättning för din musik. Detta sker på en mängd olika sätt.

Vi förhandlar till exempelvis fram bästa möjliga avtal med olika musikanvändare. Det är alltså företag som använder musik på olika sätt, och betalar för det via licenser in till oss, så att vi sedan kan fördela dem pengarna ut till upphovspersonerna. Det här kan röra sig om både små företag som din lokala frisörsalong, men också stora internationella avtal som t.ex. Facebook. Många av de stora internationella avtalen gör vi via ICE, en organisation som Stim äger tillsammans med våra systersällskap i Tyskland och Storbritannien. Du kan läsa mer om ICE här.

Vi jobbar även med att på olika sätt påverka politik och opinion för att värna om och stärka upphovsrätten. Ett exempel på det är arbetet vi gjorde kring EU-direktivet. Du kan läsa mer om det här.

Arbetet för att underlätta din vardag som låtskrivare är något som pågår konstant på Stim. Här finns t.ex. medlemsservice, som alltid finns tillgängliga för att svara på frågor och ge dig råd om det är något du undrar över. Du kan alltid kontakta oss. Men vi har även team som jobbar med IT-utveckling. Ett resultat av deras arbete är vår nya Stimapp! Vi är ett av få sällskap i världen som har en egen app. Den skapades för att underlätta för dig som Stimansluten att se och förstå dina utbetalningar. Du kan läsa mer om den här.

Det här är bara några av de saker vi jobbar med! Du kan läsa mer om vår verksamhet på dessa sidor:

Hur fungerar egentligen upphovsrätten?

Så fort du skapat ett verk har du upphovsrätt på det – det betyder att det är ditt verk, och du är den som har rättigheterna för det. Upphovsrätten är indelad i två delar: ekonomisk rätt och ideell rätt. Den ekonomiska rätten säkerställer att du har rätt till ekonomisk kompensation när ditt verk t.ex. framförs, spelas live eller ska användas i reklamfilm. Den ideella rätten ger dig rätt att bli namngiven när ditt verk används, samt att ingen får ändra eller använda verket på ett sätt som du inte samtycker till.

Du kommer troligtvis också höra talas om något som kallas för närliggande rättigheter. Det är rättigheterna som har att göra med en inspelning av en låt. De fungerar på ungefär samma sätt, med både de ekonomiska och ideella rättigheterna, men innefattar alltså bara inspelningen, inte själva verket i sig.

Upphovsrätten börjar gälla så snart du skrivit musiken. Den gäller sedan i hela din livstid, och 70 år efter det. Det är alltså först 70 år efter din död som man får rätt att göra vad man vill med din musik. Gör det dock till en vana att alltid verkanmäla dina låtar så snart dem är klara. Det säkerställer både att du faktiskt får betalt för din musik, men gör det också lättare att reda ut frågor om t.ex. plagiat om det skulle uppkomma. Du får ju ett slags bevis på när du skapade musiken genom att registrera det.

Här kan du läsa mer om upphovsrätten:

Inspelning och verk - vad är egentligen vad?

När vi pratar om ett verk så menar vi själva låten, kompositionen om man så vill. Ett verk kan i sin tur finnas i en rad olika framföranden. Till exempel är verket "Visa vid vindens ängar" skapat av Mats Paulson. Men verket finns inspelat av en rad olika artister. Inspelningen och verket är alltså inte samma sak, men är både viktiga pusselbitar när vi pratar om rättigheter i musikvärlden. När det gäller Stim är det generellt sett verket som vi pratar om eftersom vi hanterar rättigheterna för låtskrivarna.

Vill du lära dig ännu mer?

Såklart finns det mycket mer att läsa och lära sig om. Här har vi samlat några bra länkar som kan ta dig vidare. Och som alltid, har du några frågor är du också alltid välkommen att höra av dig till oss. Vi finns här för dig!

Här finner du fler länkar om du vill läsa vidare: