Nyhet15 februari 2021
Äntligen klart, ditt senaste verk. Färdigskrivet, inspelat och redo att möta världen. Kanske har du planerat att det snart ska dyka upp på streamingtjänster för att nå så många som möjligt. Då är det väl läge att luta sig tillbaka och känna sig nöjd? Svaret är ”nja, inte riktigt än” – åtminstone om du inte har registrerat verket på Stims Mina sidor.

När ditt senaste verk är färdigt och du vet både titeln och vilken artist som kommer spela in det, då är det dags att för en registrering hos Stim.

– Det är lätt hänt att skjuta upp sin verkregistrering, säger Joel Lindström, chef för Stims Medlemsservice. Man har av förståeliga skäl mycket annat att tänka på när man närmar sig release, men att vänta med Stimregistreringen är tyvärr en ganska dålig idé.

Att "registrera sitt verk" hos Stim innebär att du lägger in alla tillgängliga uppgifter om det via Mina sidor. Du talar om för Stim vilka personer som har skrivit verket, hur procenten ska delas upp mellan er, vilken eller vilka artister som spelat in det och speltiden.

Joel Lindström, Stim
– När en musiktjänst rapporterar till oss vilken musik som har spelats så gör vi direkt en sökning mot vårt verkregister, som består av flera miljoner verk. Tack vare särskilda datapunkter får vi träff och kan koppla pengar till ditt verk. Skulle verket däremot finnas med på musiktjänstens rapport, utan att du har registrerat det hos Stim så vet vi inte om att det är ditt. Då sker ingen utbetalning. Det är en ganska enkel logik, men det som alla kanske inte känner till är att tjänsterna rapporterar till oss i snabb takt, så om du registrerar verket hos oss långt efter release kanske du faktiskt missar flera månaders ersättning – helt i onödan.

Vad kan jag göra för att vara säker på att aldrig missa några pengar?

– Se till att lägga in verket via Mina sidor på en gång. Kom ihåg att stavningen av verkets titel är väldigt viktig för att matcningsproceduren ska fungera, så lägg inte in arbetstiteln på verket bara för att ha registreringen avklarad. Låten ska vara färdig och titeln 100% bekräftad, sedan är det bara att köra.

Och om jag ändå råkar bli lite sen med registreringen?

– Vi har rutiner för det också. Om din musik exempelvis har spelats på Spotify så har du för äldre perioder en andra chans till ersättning. Nu den 16 februari betalar vi bland annat ut Spotify för perioden april-juni 2020. Men då ingår också en så kallad ”efterfakturering” för perioden juli-december 2017. Verk som spelades då men registrerades sent har alltså en ny chans till ersättning.

Om du representeras av ett musikförlag sköter det vanligtvis verkregistreringarna åt dig. Men Joel skickar med uppmaningen att även i dessa fall logga in och dubbelkolla informationen:

– Genom att gå in på Mina sidor eller i Stimappen och titta under ”Mina verk”, kan du snabbt kontrollera att din nuvarande verklista stämmer och är komplett. Jag förespråkar att man alltid skaffar sig full koll på sina uppgifter - och saknas det något är det bara att komplettera genom att kontakta oss på Medlemsservice. Det vore så trist om man skulle missa ersättning på grund av en enkel registrering.