Detaljer om juniutbetalningen 2021

Här ser du vad som ingår i Stims utbetalning den 17 juni.

Klicka på rubrikerna nedan för att läsa om varje område, t ex vilka perioder vi betalar ut för och vilka musikområden och leverantörer som ingår.

Följande områden ingår i juniutbetalningen:
Livebakgrundsmusik, tv och radioonline, biblioteksersättningutland.

De viktigaste nyheterma inför juniutbetalningen

  • Äntligen pengar för Sveriges Radios poddar!
  • NCB:s ärende om dubbelbeskattning i Tyskland har nått en lösning
  • Pausad biblioteksersättning betalas ut i juni
  • Bara 14 dagar kvar att rapportera för 2019-spelningar
  • TVOD utgår från juniutbetalningen
  • Stims septemberutbetalning flyttas fram

Läs mer om nyheterna längre ned på sidan.

Live

Bakgrundsmusik

TV och radio

Online

Biblioteksersättning

Utland

Nyheter och avvikelser

Äntligen pengar för Sveriges Radios poddar!

I juni är det premiär för Stimersättning från Sveriges Radios podcastsändningar för lyssningar från januari 2017 till och med mars 2021. Det är mycket glädjande att vi kan betala ut pengar för SR:s poddar och den här gången fördelas pengarna enligt samma minutvärde på samtliga av Sveriges Radios poddar, oavsett uppspelningsår eller antal lyssningar. Musik i poddar är ett spännande utvecklingsområde där vi arbetar på att utöka marknadstäckningen och att generellt få högre kvalitet i musikrapporterna från plattformarna.

NCB:s ärende om dubbelbeskattning i Tyskland har nått en lösning

NCB har haft ett pågående ärende om dubbelbeskattning med det tyska skatteverket och NCB-pengar har därför hållits inne. Nyligen nådde parterna glädjande nog en överenskommelse, viket gör att GEMA inte kommer dra skatt från NCB-royalties framöver. NCB har även tagit emot en återbetalning av skatt för perioden april 2019 – juni 2020. Dessa perioder utgör de återstående 15 procenten som hållits kvar i GEMA och betalas alltså ut nu i juni.

Pausad biblioteksersättning betalas ut i juni

Vi har under en längre tid jobbat på att få fram bra rapportunderlag för biblioteksersättningen, som normalt sett betalas ut en gång per år under hösten. Vi har nu kvalitetssäkrat underlagen och kan äntligen betala ut biblioteksersättning igen nu i juni. Perioderna som avses är hela 2018 och 2019.

Bara 14 dagar kvar att rapportera för 2019-spelningar

Det finns fortfarande en chans att skicka in saknade låtlistor för dina livespelningar från 2019, sista datum att rapportera är den 30 juni. Gå in på Mina sidor idag och för att kontrollera om du har spelningar att rapportera. Ersättningen för spelningarna kommer betalas ut i september. Läs mer om den utökade möjligheten att rapportera för livespelningar.

TVOD utgår från juniutbetalningen

Stim har avtal med ett antal TVOD-tjänster vilket i korthet kan beskrivas som digitala hyr- och köpfilmer. Viaplays TVOD skulle för första gången ha betalats ut i vår kommande juniutbetalning, men vi har valt att pausa tjänsten. Genom våra kvalitetsrutiner har vi bedömt att vi behöver skjuta fram utbetalningen för att garantera att fördelningen följer vår ordinarie standard. Därmed betalas även TVOD-tjänsterna SF Anytime och Itunes VOD ut i höst istället för juni. Vi återkommer med exakt utbetalningstillfälle längre fram.

Stims septemberutbetalning flyttas fram

Det planerade datumet för vår utbetalning i september flyttas fram en vecka och kommer istället ske den 23 september. Vi genomför förbättringar i vårt medlemsregister som kommer göra våra processer mer flexibla och exakta och för att vara på den säkra sidan vill vi i god tid informera om att septemberutbetalningen flyttas fram.

>> Till toppen av sidan.