Musik online

Funderar du på att starta en podcast med musik eller har du planerat att livestreama en konsert? På den här sidan kan du läsa om Stims licenser för musik online.

På webben gäller samma regler för musik som i andra miljöer – det vill säga, om du använder musik i offentliga sammanhang så måste du ha en musiklicens från Stim. Det gäller både dig som privatperson och dig som driver ett företag eller en förening och liknande.

Här listar vi Stims musiklicenser för online.

Online Bas

Podcast

Rörlig bild och streaming online

Synkronisering

Musik till videor på Youtube

Online Bas

Gäller för:

  • Musik i Webbradio (linjära onlinesändningar, ej podcast)
  • Musik för nedladdning ”Downloads”
  • Strömmad musik (streaming utan bild)

Med Stims licens Online Bas kan du använda musik på ett eller flera av de områden som specificeras ovan. Licensen gäller för verksamheter med begränsad musikanvändning online (högst 15 000 användarsessioner per månad) och små eller inga intäkter relaterade till musikanvändningen (högst 5 000 kronor i musikrelaterad intäkt per månad).   

Online Bas skaffar du enkelt i Stims Shop.

Podcast

Gäller för:

  • Musik i Podcast

Med Stims musiklicens kan du spela musik i din podd. Det gäller oavsett om du bara vill spela en bit av en låt, om du spelar musik i bakgrunden, kör live eller om du fått okej av en artist att spela en viss låt. Med Stims musiklicens för podcast får du snabbt tillgång till all världens musik – och ser samtidigt till att musikskaparna får betalt.

Läs vår guide om vad som gäller när du vill använda musik i din podd.

Licens för podcast skaffar du enkelt i Stims shop.

Rörlig bild och streaming online

Gäller för:

  • Livestreama konsert, festival, scenkonst, webinar, motionspass med mera online.
  • Publicera rörlig bild eller video med musikinnehåll på din webbplats.
  • Synkronisering av ljud och bild i mindre produktioner.

Om du vill använda rörlig bild med musik behöver du skaffa en licens från Stim. Det finns två licenser för dig som vill streama rörlig bild: en för gratisevenemang och en för dig som säljer biljetter eller streamar bakom betalvägg. (Donationer räknas inte som biljettintäkt)

Läs vår guide om vad som gäller när du vill livestreama på nätet.

Synkronisering - rätt att sammanfoga musik och bild

Synkronisering uppstår när du sammanfogar bild och musik. Det kan handla om att du lägger en låt på din video i postproduktion, att du filmar livemusik eller att du har musik som hörs i bakgrunden när du spelar in en film. Stim kan erbjuda synkroniseringslicens för ett antal mindre produktioner.  På denna sida kan du läsa mer om vad synkronisering är och hur det fungerar.

Lägga upp musik online som du har skapat själv

  

Ska du använda musik?
Hitta ditt licenspaket i Stims Shop.

Lansering i flera länder?
Stim licensierar territoriet Sverige. För dig som ska lansera en onlinetjänst med möjlighet att streama eller ladda ned musik - i flera länder - finns nu en smidig ICE-licens. Genom ett par enkla steg kan du göra din ansökan i Licensr och få omedelbar licensstäckning för flera territorier. 

Tags