Musik online

Funderar du på att starta en podcast med musik eller har du musik på din webbplats eller blogg? På den här sidan kan du läsa om Stims licenser för musik online.

På webben gäller samma regler för musik som i andra miljöer – det vill säga, om du använder musik i offentliga sammanhang så måste du ha en musiklicens från Stim. Det gäller både dig som privatperson och dig som driver ett företag, en förening eller liknande.

På den här sidan kan du läsa om licenser för:

Vad kostar en licens?

Priset för Stims onlinelicenser bestäms i första hand av antalet besök på webbplatsen där musiken finns tillgänglig. Lägsta priset för en onlinelicens är 350 kr per månad, vilket gäller för alla områden som listas på den här sidan. 

Podcast

För podcasts som innehåller musik behövs en licens från Stim. Det gäller all form av musik. För användning av t ex intromusik, bakgrundsmusik, hela låtar såväl som delar av låtar. Licens för podcast finns från 350kr per månad och kan köpas i Stims shop. Om du använder musik inspelad och utgiven av en artist behöver du även teckna licens med Ifpi för masteranvändningen. Om du utöver bakgrundsmusik i podden vill använda musik som vinjett eller signatur behöver du kontakta rättighetshavaren direkt och göra en synklicens. Detta görs via förlag och ett skivbolag, eller direkt med artisten om ett sådant inte finns. 

Appar

Om du vill använda musik i en app så finns en licens för det i Stims shop. Priset startar vid 350kr per månad. Om du har musikrelaterade intäkter kopplade till appen, kontakta Stim för särskilt avtal. 

Rörlig bild & Livesända online

När musik används i streamade film- och videoklipp behövs en Stimlicens. Stims licens "Livesända Online" finns i shoppen från 350kr per månad. Det finns en licens för gratisevenemang och en för streams bakom betalvägg/biljett. OBS! Dessa licenser gäller ej om du vill lägga inspelad musik på en film, då krävs synkroniseringslicens från NCB. Läs mer om vad som gäller vid livestreaming. Enklast beräknar du pris i Stims Shop, fullständiga villkor hittar du här

Streaming

Streaming av endast ljud (ej video) på t ex en hemsida eller blogg. Stims licens finns i shoppen, kostar 350 kr per månad och omfattar upp till 12 000 streamade låtar per månad*. Vid fler än 12 000 streamade låtar per månad, kontakta oss.

*= Med ”streamade låtar per månad” menas den totala mängd låtar som konsumeras/lyssnas på (dvs inte bara mängden tillgängliggjorda låtar, utan den sammanlagda mängden lyssningar på dessa under en månad).

Webbradio

Webbradio är linjära onlinesändningar. Programmen kan inte laddas ner eller streamas i efterhand. För on-demand eller arkiverad radio, se stycket om podcast. Licensen kostar 350 kr per månad och gäller för upp till 50 000 streamade låtar per månad.*

*= Med ”streamade låtar per månad” menas den totala mängd låtar som konsumeras/lyssnas på (dvs inte bara mängden tillgängliggjorda låtar, utan den sammanlagda mängden lyssningar på dessa under en månad).

Downloads

Med downloads menas enstaka låtar eller album som kan laddas ned och sparas permanent - till skillnad mot streamade låtar som bara lagras tillfälligt. Stims licens kostar 350 kr per månad och omfattar upp till 350 nedladdade låtar. För baslicensen får 12% av bruttointäkten inte överstiga 350 kr per månad - om så är fallet, kontakta Stim för särskilt avtal.

 

Stims villkor för onlinelicenser

När du skaffar Stims onlinelicens måste du läsa och godkänna avtalsvillkoren. Läs våra avtalsvillkor för musikanvändning online 

Ska du använda musik?
Hitta ditt licenspaket i Stims Shop.

Lansering i flera länder?
Stim licensierar territoriet Sverige. För dig som ska lansera en onlinetjänst med möjlighet att streama eller ladda ned musik - i flera länder - finns nu en smidig ICE-licens. Genom ett par enkla steg kan du göra din ansökan i Licensr och få omedelbar licensstäckning för flera territorier. 

Tags