Youtube och ersättning från Stim

Stims avtal med Youtube innebär att Stimanslutna musikskapare får betalt för den musik som Youtube-användare i Europa lyssnar på.

För att Stim ska kunna avräkna och betala ut ersättning för din musik när den spelas på Youtube måste tre kriterier vara uppfyllda:

  1. Du är medlem som musikskapare hos Stim och du har verkanmält din musik via Mina sidor.
  2. Din musik är digitalt distribuerad av en aggregatör eller utgiven av ett skivbolag, som i sin tur har ett avtal med Youtube.
  3. Din video har mer än 5000 visningar under en och samma månad. .


Om kriterierna inte är uppfyllda kan det ändå finnas en möjlighet för oss att hantera ditt ärende manuellt. För att din video ska kvalificera sig för manuell hantering så behöver den ha minst 100 000 visningar i ett och samma land - under en och samma månad. Du anmäler din låt för manuell hantering genom att skicka en reklamation via Mina sidor.

Behöver min låt vara utgiven och måste den ha en ISRC-kod för att kunna avräknas?

Ja, den behöver vara utgiven och digitalt distribuerad av ett skivbolag eller en aggregatör som har ett avtal med Youtube.

För att just din låt ska kunna identifieras bland de miljontals låtar som spelas upp på Youtube dagligen, så lyssnas låten av mot deras Content ID-system. För att Youtube ska kunna identifiera låten måste de därför ha tillgång till en fysisk inspelning, en så kallad referensfil. Om din låt är utgiven av ett skivbolag eller aggregatör som har avtal med Youtube är sannolikheten stor att det finns en referensfil och då ökar chanserna för identifiering avsevärt. Om din låt dessutom är taggad med en ISRC-kod förbättras förutsättningarna ytterligare för att låten ska bli identifierad. Läs gärna mer om Youtubes innehållsidentifiering.

Tags