Nyhet5 mars 2021
Vill du spela musik i din podd? Det gör du rätt i! Oavsett om du är rutinerad poddare eller helt ny är det dock inte alltid lätt att veta vad som gäller när man vill använda musik. Vi har sammanställt tre enkla steg som förklarar hur du går tillväga.

Vill du kunna använda vilken musik som helst?

Om du vill kunna välja från all världens musik och inte vara begränsad till royaltyfri musik behöver du skaffa licens. Med Stims musiklicens för podcast får du snabbt tillgång till all världens musik – och ser samtidigt till att musikskaparna får betalt.
 

Hur vill du använda musiken?

En podcastlicens från Stim behövs oavsett om du bara vill spela en bit av en låt, om du spelar musik i bakgrunden, kör live eller om du fått okej av en artist att spela en viss låt. Stims licenser finns för att de som skrivit och komponerat musiken ska få betalt för sitt arbete. En podcastlicens kan du skaffa på ett par klick i Stims Shop, det tar bara någon minut. Prisförslag ser du direkt och baseras på hur mycket musik du spelar och hur många som lyssnar på din podd.

OBS! Om du vill använda dig av inspelad musik utgiven av artist behöver du också en licens från skivbolaget. Det är för att de som skapat själva inspelningen av musiken, som t.ex. artister och producenter, också ska få betalt. På Ifpi:s webbplats kan du få hjälp att hitta vilket skivbolag som är aktuellt att kontakta. 
 

Vill du använda musik som vinjett eller signatur?

Många vill ha musik som en vinjett för sin podd eller för att förtydliga när man går över till reklam. Om du vill använda musik på detta sätt behöver du ta kontakt med förlaget eller aktuell artists skivbolag för att få de rättigheterna. 
 

Nu är du färdig!

Genom att skaffa licens får du tillgång till all världens musik. Samtidigt ser du till att de som skapat musiken får betalt för sitt arbete. Är det något som ändå känns oklart eller vill du fråga något? Då kan du alltid kontakta oss så hjälper vi dig!

Läs mer om Stims onlinelicenser.

Visste du att?

Enligt statistik som Kantar sammanställt 2020 om Sveriges olika poddar är musik den mest engagerande genren av alla, följt av intervjuer och nyheter. Läs mer här.

Tags