eyeem-100001881-124237880.jpg

Sända live på nätet
Så livesänder du på nätet och ser till att låtskrivare får betalt. Foto FreedomZ

Så livesänder du musik på nätet och ser till att låtskrivarna får betalt

Direktsända yogapass, onlinefestivaler och streamade konserter från vardagsrum. Många söker nya kreativa vägar att nå ut till kunder och publik med sin verksamhet och musik, vilket är fantastiskt. Vi på Stim gör vad vi kan för att underlätta för dig som vill använda musik på nätet samtidigt som vi värnar om att våra medlemmar – musikskaparna – fortfarande får den ersättning de har rätt till. 

Så här livesänder du på nätet och ser till att låtskrivarna får betalt 

Alternativ 1. Om du livesänder på FacebookInstagramYoutube eller Vevo är det redan klart! Stim har sedan tidigare förhandlat fram avtal med dessa plattformar så att användare ska kunna streama eller sprida musik där utan att betala något extra. Låtskrivarna får sin ersättning genom de avtal Stim förhandlat fram. 

Alternativ 2. Om du livesänder på en annan webbplats eller i en app behöver du skaffa en licens från Stim för att låtskrivarna ska få betalt. Välj enkelt ditt licenspaket i Stims shop

Men om du är artist själv och ska livestreama - vad gäller då? Läs om hur det funkar för artister som livesänder på nätet.


Frågor och svar om livestreaming med musik 

Är det någon skillnad i pris på att sända live gratis och att ta betalt av de som tittar?
Ja, om du exempelvis säljer biljetter till ett livesänt evenemang online eller om du säljer abonnemang och dylikt så gäller en annan prislista. För att låtskrivarna ska få rätt ersättning behöver vi hantera din licensansökan manuellt. Kontakta kundservice så hjälper vi dig. OBS donationer i stil med "Swischa frivilligt bidrag" räknas inte som biljettförsäljning. 

Kan jag låta klippet ligga kvar sedan på min webbplats?
Ja, det ingår. För videor med konserter och liknande behövs ingen synkroniseringslicens under förutsättning att användningen är icke-kommersiell och videomaterialet plockas ner senast 1 juli 2020 (enligt NCB). Synkroniseringslicens behövs aldrig för den som endast sänder sin egenkomponerade musik. För träningsvideos och liknande som kan ses i efterhand (on demand) kan det krävas en särskild ”synkroniseringslicens” som du skaffar hos NCB (The Nordic Copyright Bureau).

Behöver jag licens om jag direktsänder på Youtube och bäddar in det på vår webbplats?
Nej. Om livesändningen sker via Youtube, Facebook, Vevo eller Instagram behöver du inte skaffa en licens. Stim har redan förhandlat fram ett avtal med dessa som gör att låtskrivarna får betalt. Observera att videoklipp som finns tillgängliga efter en direktsändning kan behöva en annan licens. Kontakta kundservice om du behöver en licens för detta ändamål. 

Facebook har stängt ned min livestream, vad beror det på?
Stim begär inte att material eller livesändningar ska stängas ned. Vi har (genom ICE) tecknat avtal med både Facebook, Youtube, Instagram och Vevo för att användare på ett säkert sätt ska kunna dela och sprida musik samtidigt som låtskrivare och kompositörer får betalt. Om Facebook har stängt ner din sida där du streamar musik ur Stims repertoar ber vi dig att i första hand kontakta Facebook för att få besked om varför de tagit ner sidan och säkerställa att det inte skett av misstag.

Stort tack för att du fortsätter att spela musik, dela musik och rapportera in till Stim hur den används. Vi ser till att pengarna fördelas till musikskaparna. 


Licenspaket för livestreaming hittar du i Stims shop.