Underlätta matchning av dina verk med ISRC

ISRC, The International Standard Recording Code, är en internationell standard som ger inspelningar ett unikt och permanent id. Användningen av ISRC minskar risken för ihopblandning och underlättar hanteringen av rättigheter när inspelningar används i olika format och distributionskanaler. 

Alla låtar som släpps får en unik inspelningskod och alla de stora digitala musiktjänsterna anger ISRC-kod i sina rapporter till oss. Därför är den ett väldigt bra verktyg för oss när vi matchar dina verk som har spelats i Spotify och andra musiktjänster.

ISRC-koden skapas av ditt skivbolag eller av den aggregatör du använder, bland annat för att kunna lägga upp musiken på de digitala musiktjänsaterna. Be ditt skivbolag om dina ISRC-koder eller logga in hos din aggregatör och hämta dem där.

Notera att det förekommer fall där en enskild inspelning kan ha flera olika ISRC-koder. Det beror på att de olika koderna kan vara kopplade till varsin release, exempelvis när låten är släppt av olika skivbolag i olika länder, eller både som singel och på ett album.

Hur ser ISRC-koden ut?

ISRC-koden består av 12 tecken, både siffror och bokstäver och har prefixet ISRC när det skrivs ut.

Exempel: ISRC-JM-K40-14-00212

För att komplettera med ISRC för flera verk på samma gång, använd detta dokument.