Nyhet29 december 2017
År 2017 är till ända. Ett år som varit händelserikt på många plan, både i Sverige och i övriga världen.

Men hur har året sett ut ur ett Stimperspektiv och vad är det vi har gjort? Kortfattat: väldigt mycket! Varje dag jobbar vi på Stim för musikskaparna i allt vi gör och här är bara några av alla de saker vi har gjort under 2017.

Stim avräknade ungefär 1,5 miljarder till våra anslutna musikskapare, musikförlag samt utländska sällskap under året. Väldigt kul eftersom vi redan i våras kunde konstatera att 2016 var ett rekordår vad gäller Stims intäkter och utbetalningar. Och i ljuset av det kan vi även se att det blev ett nytt rekordår för globala upphovsrättsintäkter. I Sverige kommer 33 procent av intäkterna från digital konsumtion. Det är mycket glädjande att allt fler inser värdet av musik och betalar för musik online.

Under året blev vi ännu bättre på service till våra anslutna! Vi har lyckats förfina våra processer och rutiner och svarar avsevärt snabbare på mejl och telefon jämfört med tidigare. Samtidigt förbättrade vi Mina sidor och såg till att musikskaparna kan använda webbtjänsterna på vilken enhet som helst. Flera funktioner har även förbättrats rejält - och under 2018 kommer funktionerna på Mina sidor ta ytterligare kliv framåt!

Med kampanjen ”Riktiga känslor” visade vi musikens betydelse för verksamheters identitet. E-type, Backyard Babies och Cardigans var fantastiska dragplåster med sina roliga, musiklösa videor.

McDonald´s tog också ett helhetsgrepp om musiken för att skapa rätt atmosfär för gästerna på sina 200 restauranger i landet. Vi gav dem Stimgitarren för att de visade vägen för hur man kan skapa värde med musik och samtidigt värna om svenskt musikliv. Vi delade ut den på ljudkonferensen Sound Stockholm, där vi var med för att bygga relationer och berätta om fördelarna med Stims musik. Det var ett nytt och givande sätt att göra det på!

Peter Svensson. Foto: Elisabeth Ohlson

En kväll i oktober delade vi ut Platinagitarren till låtskrivaren och gitarristen Peter Svensson, för hans låtskrivande genom åren och för framgångar under 2016. Det var härligt att få hylla honom för hans hårda jobb och de fina resultat det har gett honom.

Bland rekordmånga sökande fick 108 talangfulla personer Stimstipendier för 4,5 miljoner kronor. I vår extremt mansdominerade bransch var det mycket roligt att nästan varannan stipendiat var kvinna! Vi delade ut stipendierna på nya eventet Stim Music Room i början på december. Det blev ett lyckat första event, med både inspiration och nätverkande.

Foto: Fredrik Hjerling

Vi följde EU-arbetet för en moderniserad och harmoniserad upphovsrättslagstiftning, med frågan Transfer of Value i fokus. Ett föråldrat regelverk gör att tjänster som Spotify betalar upphovsrättsersättningar, medan plattformar där användarna själva laddar upp material kan komma undan. EU-kommissionen vill modernisera lagstiftningen så att upphovspersonerna får rimlig ersättning.

Under 2018 förväntas EU fatta beslut och sedan är det upp till Sverige att implementera lagstiftningen. För Stim är detta en oerhört viktig politisk process som förhoppningsvis bidrar till en hållbar digital musikmarknad och i förlängningen mer pengar till svenska musikskapare.

Vi ökade antalet medlemmar till närmare 1000 stycken. Det var välkommet – för att vara en bra medlemsdriven verksamhet behöver vi ha många aktiva medlemmar. Vi fick en ny styrelse och ny ordförande, Carina Brorman, som har mycket att bidra med från sina erfarenheter inom både kultur- och näringslivet.

Effekterna av #metoo berör hela samhället och därmed även musikbranschen. Branschföreningen Musiksverige, där Stim är medlem, startade uppdraget att verka för en jämställd bransch utan kränkningar och sexuella trakasserier. Uppdraget är prioriterat över all annan verksamhet.

Malin Bång. Foto: Elisabeth Ohlson

Under året skulle Astrid Lindgren fyllt 110 år och vi passade på att sätta spotlighten på hennes låtskrivande - och belysa att det faktiskt var hon själv som skrev texten till alla de låtar som fortfarande är så älskade. Vi har även fokuserat på hur man som låtskrivare kan skriva musik tillsammans med andra och även intervjuat upphovspersonerna Laleh, med populärmusiken som fokus - och Malin Bång, som verkar inom konstmusiken.

Med allt detta sagt så hoppas vi på ett minst lika innehållsrikt och inspirerande 2018.

Vi vill också tacka alla upphovspersoner och musikförlag för all fantastisk musik ni skapar - och för all bra kontakt vi haft med er under året. Och givetvis riktar vi ett stort tack till de kunder med Stimlicens som bidrar till mångfald inom det svenska musiklivet och är delaktiga i att upphovspersonerna får skäligt betalt för sitt arbete.

Ett Gott Nytt År till er alla!