smr_event_banner.jpg

Foto: Pontus Norberg
Nyhet7 december 2017
Biljetterna till Stim Music Room var slutsålda när över 300 musikskapare samlades på Debaser Strand för att inspireras och nätverka med branschen.

Uppdatering maj 2019: Stim Music Room var ett event som anordnades första gången 2017. Konceptet har nu blivit en fysisk plats i Stimhuset som öppnar i juni 2019. 

Det blev en fullspäckad afton som bjöd på både hyllningar, inspirerande föreläsningar och engagerande samtal om ersättningsmodeller inom streamingen. Kvällens moderator var musikjournalisten Petra Markgren Wangler.

Kvällen inleddes med ett gemensamt hyllande av årets Stimstipendiater. Av 1742 ansökningar var det 108 lyckliga mottagare av stipendium som fick motta publikens jubel och kärlek.

Årets panelsamtal handlade om ett komplext och svårt ämne, nämligen ersättningsmodeller inom streamingen. Panelen bestod av Daniel Johansson, som är forskare vid Linnéuniversitet, Linda Portnoff vd Musiksverige, Anders Johansson Albot & Albot, Elisabet Widlund vd Musikförläggarna och Christian Walz som är låtskrivare, artist och musikproducent. Daniel Jäger på Stim inledde med en pedagogisk genomgång i hur dagens modell fungerar. Med Petra Markgren Wangler i förarsätet inleddes sedan ett panelsamtal där deltagarna diskuterade för- och nackdelar med dagens system och vågade sig även på ett siande om möjliga framtidsscenarier. Frågorna från publiken var många – i ett ämne som helt klart engagerade.

Se hela panelsamtalet om streaming och ersättning.

Efter en stunds paus med mingel och nätverkande så var det dags för den populära programpunkten Hitstoria där de framgångsrika låtskrivarna Carl Falk, Dhani Lennevald och Sandro Cavazza berättade om processen bakom skapandet av Avicii’s Without You. Publiken fick ta del av tidiga demos och råmaterial, tillsammans med storyn bakom -  den spännande resan som gick genom olika platser i USA och slutligen landade i en världshit.

Hur ska man tänka om man inte vill fronta själv utan hellre skriva för andra? Eller hur gör man för att bli del av ett låtskrivarkollektiv, var några av frågorna från publiken.

Jobba gärna med låtskrivare som är bättre än du själv, löd låtskrivarnas råd - då kommer du garanterat ta stora kliv i din egen utveckling. Och tre framgångsfaktorer är: kontakter, mentorskap och samarbete.

Kvällen avslutades med ett akustiskt liveframträdande med Sandro Cavazza på gåshudframkallande sång, ackompanjerad av Carl och Petter på gitarr. En avskalad version av Without You blev sista låten på giget och avslutet på en mycket lyckad kväll.

Kunde du inte vara med på tisdagens Stim Music Room? Misströsta ej. Håll koll på  Stims sociala medier-  där publicerar vi inom kort highlights från kvällen.