Nyhet2 juni 2017
Vid årets medlemsstämma i Stim deltog fler än dubbelt så många medlemmar som vid någon tidigare medlemsstämma. För inte så många år sedan var stämman en historia som mest angick styrelsen och en handfull medlemmar.

Det här speglar Stims utveckling. När Stim grundades räckte det med en lagbok för att teckna avtal för musikanvändning. Idag verkar Stim på en helt annan marknad. Vi är konkurrensutsatta på ett sätt vi inte varit tidigare och måste utveckla och vässa vårt erbjudande gentemot både anslutna och kunder, samtidigt som vi värnar den kollektiva modellen med förvaltning av musikrättigheter.

Vid stämman kunde vi också redovisa mycket goda resultat: 2016 var åter igen ett rekordår för Stim inom i stort sett alla områden: Intäkter, utbetalningar till musikskapare, antalet stimanslutna och antalet verk som får del av våra utbetalningar.

Medlemsstämman fattade också en rad centrala beslut, bl a om förändringar i stadgar, fördelningsregler och anslutningsvillkor. Förändringarna är ett led i den nya lagstiftning för upphovsrättssällskap som trädde i kraft vid årsskiftet.

Det behövs en väl fungerande lagstiftning på upphovsrättens område. Den nya europeiska lagstiftningen stärker rättighetshavarnas position och ger den kollektiva förvaltningsmodellen ökad legitimitet. Stim har alltid haft höga ambitioner och inte sällan  har Stim och de övriga nordiska sällskapen använts som goda exempel på hur kollektiv förvaltning av musikrättigheter bör skötas.

Vid denna stämma utsågs styrelsen via direktval av medlemmarna, något som tidigare överlåtits åt deras intresseorganisationer. Jag välkomnar varmt Carina Brorman, som valdes till ny styrelseordförande. Hennes erfarenheter från både näringslivet och kultursektorn är väldigt värdefulla när Stim rör sig framåt på den nya, digitala och globala marknaden.

Med dessa beslut på plats kan vi nu lägga hela vårt fokus på strategin framåt. Stim går just nu igenom sin största utveckling någonsin och jag och mina medarbetare ser det som ett privilegium att leda Stim vidare i en föränderlig värld, där musikens värde står starkt.

Karsten Dyhrberg Nielsen

Vd Stim
 

Läs mer om Stims rekordår 2016 i DI Weekends intervju med Karsten Dyhrberg Nielsen.