Gå med i Stim

Är du kompositör, textförfattare, arrangör eller musikförläggare? Stim finns till för dig!  

Alla som har skrivit en låt som spelats offentligt, eller blivit utgiven, kan ansluta sig till Stim. Om du skrivit kontrakt med ett musikförlag kan du också gå med i Stim, även om din musik ännu inte spelats offentligt. Du som skriver musik och text har rätt att få betalt när din musik spelas offentligt i Sverige eller i något annat land, och när den ges ut på cd, dvd eller motsvarande. Även musikförlag kan ansluta till Stim.

Viktig information när du ansluter dig till Stim

Innan du ansluter dig rekommenderar vi att du läser och förstår informationen nedan. Det är viktiga underlag som visar dina rättigheter och även skyldigheter - och vad du kan förvänta dig av Stim.

Jag förstår – jag vill gå med i Stim!

Bli medlem

En ansluten musikskapare eller ett anslutet musikförlag kan ansöka om medlemskap i Stim. För att kunna bli medlem som musikskapare ska du under minst tre år i direkt följd föregående ansökan om medlemskap årligen har fått utbetalningar från Stim med minst 200 kr. För musikförlag gäller att förlaget under minst tre år i direkt följd föregående ansökan om medlemskap årligen har fått utbetalningar från Stim med minst det belopp som utgör Skatteverkets vid var tid gällande omsättningsgräns för momsregistrering. Som medlem i Stim får du delta vid Stims stämma. Det innebär en möjlighet att aktivt påverka Stims verksamhet och besluta i frågor som är viktiga för dig och andra musikskapare och musikförlag. 

Läs mer och ansök om att bli medlem.

Det finns många fördelar med att vara med i Stim

  • Som ansluten behöver du inte själv se till att du får betalt när din musik spelas offentligt. Stim gör det åt dig – oavsett om du arbetar professionellt med musiken eller är en glad amatör. Det ger dig utrymme att satsa på ditt kreativa skapande.
  • Det är gratis att vara ansluten.
  • Alla pengar som kommer in går till våra anslutna musikskapare och musikförlag efter att omkostnaderna är betalda. Det beror på att Stim inte är en vinstdrivande organisation.
  • Du får två gånger per år vår medlemstidning skickad hem till dig. Den är fulladdad med aktuell information om vad som händer i musikbranschen, intressanta reportage om musikskapare och mycket annat du kan ha nytta av.
  • Stim gör inga avdrag för administrativa kostnader när du får pengar för att din musik spelats i utlandet.
  • Tillsammans är vi starka! Det är tufft att stå upp för sina rättigheter som ensam musikskapare, men som ansluten till Stim - tillsammans med fler än 90 000 andra rättighetshavare - blir det förstås en helt annan tyngd i argumenten.

Läs mer om hur Stim fungerar.

Gå med i Stim!