eyeem-small.jpg

Photo by Tomasz Zajda, Eyeem
Foto: Tomasz Zajda, Eyeem

Synkronisering – rätt att sammanfoga musik och bild

Från och med april 2021 kan Stim erbjuda synkroniseringslicens för ett antal mindre produktioner. På denna sida kan du läsa mer om vad synkronisering är och hur det fungerar.

Synkronisering uppstår när du sammanfogar bild och musik. Det kan handla om att du lägger en låt på din video i postproduktion, att du filmar livemusik eller att du har musik som hörs i bakgrunden när du spelar in en film. När synkronisering uppstår har skaparna av musiken rätt till ersättning för att deras musik används. En synkroniseringslicens ger dig rätt att använda musiken samtidigt som upphovspersonerna får betalt.

Vem du ska vända dig till för att få dessa rättigheter på plats beror på vilken typ av produktion du ska göra. Här ser du en sammanfattning:

När ska jag kontakta vem?

Rättighetshavare

NCB

Stim

  • Trailers, promotionvideor, reklamfilmer

  • TV-drama som sänds utanför Norden

  • Dokumentärer aves att visas på biografer

  • Kortfilmer som avses att visas på biografer

  • Företagsproduktioner som avses att visas utanför företaget

  • Spelfilmer

  • Signaturmelodier, s k bumpervideos och ledmotiv

  • TV-produktioner (inkluderande även andra produktioner gjorda av professionella producenter av audio visuellt innehåll som är avsedda för online-användning)

  • Tv-drama som sänds i Norden

  • Dokumentärer som inte har premiär på biografer

  • Kortfilmer som inte avses att visas på biografer.

 

  • Företagspresentationer, powerpoints, utbildningsfilmer och liknande för internt bruk

  • Utbildningsproduktioner

  • Dans- och Motionsvideor

  • Konstprojekt

  • Konserter

  • Gudstjänster

  • Andra småproduktioner

  • Youtube

 

Läs mer på Ncb.dk

Licens finns i Stim.se/shop

Så här skaffar du synkroniseringslicens

Stims licenser Musik på jobbet respektive Strömmad musik till bild (avgiftsbelagd respektive ej avgiftsbelagd) inkluderar redan synkronisering för de mindre produktioner som nämnts i tabellen ovan under ”Stim”. Om du redan har någon av dessa licenser behöver du inte skaffa en separat synkroniseringslicens. Men, du kommer att behöva uppdatera dina uppgifter om musikanvändning så att licensavgiften blir rätt. Det gör du enkelt genom att logga in på Mina Sidor och gå till tjänsten Hantera licenser.

Om du vill sammanfoga bild och musik för t ex en motionsvideo eller annat som finns med i listan ovan så skaffar du enkelt en licens i Stims shop. Synkroniseringslicens kostar från 600kr/år och produktion. 

Priser och villkor

Här hittar du pris och fullständiga villkor för synkronisering

Här finns pris och fullständiga villkor för övriga licenser

Begränsningar

Gäller inte reklam och stora produktioner
Denna licens gäller inte för reklamfilmer eller andra reklamändamål, signaturer eller ledmotiv, tv-produktioner eller liknande produktioner för onlinebruk, tv-drama, biofilmer, kortfilmer, spelfilmer, dokumentärer eller företagspresentationen som ska visas externt. I dessa fall behövs en synkroniseringslicens från andra aktörer. Se illustration ovan eller läs mer om musik i tv, film och reklam.

Inspelad musik
Om du använder inspelad musik utgiven av en artist i din produktion krävs utöver Stims licens att du har tillstånd från ägaren av inspelningen, de så kallade ”mastern”. Vänd dig direkt till ägaren av mastern, oftast skivbolaget. 

Endast för territoriet Sverige
Stims licenser gäller endast för synkronisering av bild och musik i mindre produktioner och för territoriet Sverige. 

Frågor och svar om synkronisering

Vad är synkronisering?

Synkronisering uppstår när du sammanfogar bild och musik. Det kan handla om att du lägger en låt på din video i postproduktion, att du filmar livemusik eller att du har musik som hörs i bakgrunden när du spelar in en film. När synkronisering uppstår har skaparna av musiken rätt till ersättning för att deras musik används. En synkroniseringslicens ger dig rätt att använda musiken samtidigt som upphovspersonerna får betalt.

Vad är masterrättigheter?

Masterrättigheter är äganderätt till en specifik inspelning. Om en originalinspelning (master) används behövs tillåtelse från den som äger mastern. Ofta är det skivbolaget eller artisterna själva om de inte representeras av ett skivbolag. Du kan hitta vilken artist eller skivbolag som står bakom en produktion genom informationen på artistens iTunes eller Spotifysida.

Jag ska livestreama en konsert på Facebook, måste jag skaffa synklicens?

Stim har redan (genom ICE) tecknat avtal med Facebook och Youtube. I det avtalet ingår synklicens för ”personal and non-commercial use”. Privatpersoner som laddar upp innehåll med musik behöver alltså inte teckna en synkroniseringslicens med Stim för dessa plattformar.

För kommersiella aktörer som laddar upp innehåll på Facebook och Youtube ingår däremot inte synkronisering. Därför ska en sådan licens tecknas hos Stim. Stim kan endast licensiera konserter och vissa andra mindre produktioner. Om det är en reklamfilm, tv-produktion eller liknande krävs tillstånd direkt med  rättighetshavaren eller NCB.

Här kan du läsa mer om livestreaming. 

Vad kostar Stims licens för synkronisering?

Licens finns från 600kr per år och produktion. Läs fullständiga villkor och pris för synkronisering här

Jag vill använda upphovsrättsskyddad musik i min video på Youtube, hur gör jag?

För att använda upphovsrättsskyddad musik i videon behövs ett godkännande från de som äger rättigheterna till musiken. Ett sätt att gå tillväga är att du kontaktar och genomför en förhandling med alla rättighetshavare för en låt eller låtar du vill använda. Därefter behöver du betala en överenskommen avgift. Här är det upphovsrättsinnehavarna som bestämmer kostnaden och priset kan variera från låt till låt. 

Ett annat sätt att gå tillväga för att använda upphovsrättsskyddad musik i video på Youtube är att skapa ett konto hos Stims musiktjänst Cora Music. Det är musikbibliotek som erbjuder upphovsrättsskyddad musik till videor på Youtube. För endast 249 kronor i månaden kan du ladda ned och använda så mycket musik och ljudeffekter som du vill. Licensen fortsätter att gälla för uppladdade videor, även om du skulle vilja avsluta ditt abonnemang. 

Läs mer på coramusic.com 

 

Visste du att...
Stim har redan (genom ICE) tecknat avtal med Facebook och Youtube. I det avtalet ingår synkroniseringslicens för ”personal and non-commercial use”. Privatpersoner som laddar upp innehåll med musik behöver alltså inte teckna en synkroniseringslicens med Stim för dessa plattformar.