Använda musik under utställningar eller mässor

Rätt använd kan musik förstärka dina besökares upplevelse. Den kan hjälpa dig att lyfta fram ett budskap eller att understryka en stämning.

För att spela musik under ditt arrangemang behöver du en musiklicens från Stim. Det gäller oavsett om du spelar musiken på cd, streamad via nätet, på radio, eller dvd. 

Vart går pengarna?

Pengar som Stim tar in fördelas mellan de som äger rättigheterna till musiken enligt upphovsrättslagen. Stim är en ekonomisk förening och har inget vinstintresse för egen del. De pengar vi samlar in från licenstagarna fördelar vi individuellt till musikskaparna och musikförlagen.

Musik under mässa

Som mässarrangör kanske du vill erbjuda dina utställare möjligheten att spela upp musik i sina montrar. Med en licens från Stim får du tillstånd att göra det. Musik kan spelas i såväl mässans allmänna ytor som i de enskilda utställningsmontrarna och det är du som mässarrangör som tecknar musiklicensen. Notera att livemusik inte ingår i licensen för mässa utan läggs till separat.

Läs våra priser och villkor för att spela musik i mässa.

Om du har en monter på en mässa som saknar Stimavtal för musikanvändningen kan du teckna ett eget avtal för din monter. Du kan läsa vad som gäller om inspelad bakgrundsmusik för enstaka dagar.

Musik under utställningar

Du som tecknar en licens för musik under utställning måste redovisa musikanvändningen i efterhand med denna blankett.

Avgiften för musiklicensen beräknas på antalet besökare per utställning och antal dagar utställningen pågår.

Event, dansföreställningar, modevisning

När du arrangerar evenemang med live- eller bakgrundsmusik är du ansvarig för att skaffa en musiklicens från Stim. Detta gäller vid evenemang som till exempel roadshows, produktlanseringar, releasefester, personalfester, olika former av sportarrangemang eller andra evenemang där musik används.

Musikanvändningen ska redovisas i efterhand till Stim. Detta görs två eller fyra gånger per år, beroende på vad som passar er verksamhet bäst. Fyll i vilket redovisningsalternativ ni föredrar när ni ansöker om licens. Läs gärna vidare om hur priserna beräknas och den förändring av villkor som infördes fr o m 2019.

Priser och villkor

Få reda på ditt pris genom att besöka vår sida för priser och villkor.