Nyhet12 augusti 2021
Alla stimanslutna upphovspersoner är nu varmt välkomna att söka årets Stimstipendium.

En del i Stims musikfrämjande uppdrag är att uppmärksamma svenska låtskrivare, kompositörer, tonsättare och textförfattare. Genom stipendierna bidrar Stim och därigenom alla de som betalar för musiken, till återväxt och mångfald i svenskt musikliv. 

Stipendiet ansöks via ett formulär på Mina sidor som endast är tillgängligt under ansökningsperioden som 2021 infaller 12 augusti – 12 september.

– Genom Stims stipendier kan vi bidra till återväxt och mångfald i svenskt musikliv och till att fler ska kunna leva på sitt musikskapande, oavsett inom vilken genre man skriver. Många av våra anslutna har haft det tufft under pandemin och vi hoppas att våra stipendier kan möjliggöra fortsatt skapande av fantastisk musik, säger Peter Lindström, tf vd på Stim.

Ansökningarna för alla stipendier, bedöms utifrån de kriterier som Stims styrelse fastställt för stipendieverksamheten: Konstnärlig verksamhet och kvalitet. 
I början av bedömningen anonymiseras alla bidrag. Det går till så att medlemarna i stipendiekomittén inte kan se namnet på den som söker under den första individuella sorteringen av bidragen. Det är först i den andra sorteringen, när kommittén sitter tillsammans och gör bedömningen av de ansökningar som finns kvar som de har tillgång till all information.

Nytt är att du som erhållit ett ettårigt arbetsstipendie från KN/Konstnärsnämnden får söka Stimstipendium från och med i år.

Webbinarium

Anton Waltari och Ann-Christin Biel guidar dig genom ansökan och avslutar med frågestund i detta webbinarium som ägde rum 27 augusti 2021:

 

Vilka bedömer din ansökan?

Beslut om stipendier fattas av Stims styrelse efter förslag från en Stipendiekommitté. Kommittén består av ämnesexperter som alla är professionellt verksamma inom olika delar av musikområdet. Läs mer om hur processen går till här.

Aktuell stipendiekommitté

Michaela Lundin

(2021–2023)

Musikförläggarna

Pär Lindgren

(2020–2022)

FST

Lisa Grotherus

(2021–2023)

SKAP

Mattias Rodrick

(2021)

FST

Alina Devecerski

(2019-2021)

SKAP

Frida Hyvönen

(2020–2022)

SKAP

Stipendietagarna meddelas sedan i slutet av november. Här kan du läsa om 2020 års Stimstipendiater.

Lycka till med din ansökan och var gärna ute i god tid. Läs instruktionerna noga och kontakta oss på [email protected] med eventuella frågor. Efter den 12 september är det inte längre möjligt att skicka in sin ansökan för årets Stimstipendium.

Stimstipendiet finns till för att främja ny svensk musik av hög konstnärlig kvalitet oavsett genre, och kan sökas av alla Stimanslutna och har delats ut sedan 1925. 
Besked om vilka som tilldelas stipendiesumman, som är på 10 000 kr, 25 000 kr eller 50 000 kronor, ges i av november till alla som ansökt. 

Vanliga frågor och svar om Stimstipendium

Från ansökan till Stimstipendium – så går det till när stipendiaterna utses

Tags