Nyhet4 november 2019
Aldrig förr har så många musikskapare sökt Stimstipendiet. 2 216 personer skickade i år in en ansökan och av dessa tilldelas nu 131 upphovspersoner stipendier till ett värde av 4 miljoner kronor.

Stims stipendier ger förutsättningar för skapande och återväxt i Sveriges musikliv. Stipendierna går till låtskrivare och kompositörer som håller hög konstnärlig kvalitet. Nästan varannan stipendiat är i år en kvinna vilket är anmärkningsvärt i en annars mansdominerad bransch. Bland mottagarna finns bland annat Ane Brun, Henrik Berggren, Malin Bång, Tomas Andersson Wij, Etta Zelmani och Sandro Cavazza.

Stipendierna går till en bred skara mottagare, från 20-åringar till 60-åringar, och inom en lång rad olika genrer: Barnvisor, eam/ljudkonst, film/dataspel, folkmusik/visor, hip hop, indie, instrumental, jazz/impro, konstmusik, pop, rock/hårdrock/metal, singer songwriter och text.

– Genom stipendierna bidrar Stim till återväxt och mångfald i svenskt musikliv. Tillsammans med våra medlemmar och kunder ger vi förutsättningar för ny musik att kunna skapas och för fler att kunna leva på sin musik – oavsett inom vilken genre man skriver, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

Stipendiebeloppen är 25 000 kr respektive 50 000 kr. Stimstipendiet har funnit sedan 1925, och i år delas de ut 3 december på Stim Music Room i Stockholm.

Här finns hela listan över Stims stipendiater 2019.

Tags