Nyhet11 november 2021
Varje år sedan 1925 delar Stim ut stipendier till kompositörer och låtskrivare som skapar musik av hög konstnärlig kvalitet. Målet med stipendierna är att stärka det svenska musiklivet och ge förutsättningar för en stor musikalisk mångfald och återväxt. I år är den totala stipendiesumman 4 miljoner kronor, som delas ut till årets 143 stipendiater i belopp om 10 000, 25 000 och 50 000 kronor.

Stipendiaternas musik representerar ett stort antal musikgenrer, med allt från folk, jazz och indie till elektro, barn- och konstmusik. Bland stipendiemottagarna återfinns bland andra Jacob Mühlrad, Jason Diakité, Merit Hemmingson, Zikai, Rigmor Gustafsson, Simon Hassle, Anton Rundberg och Julia Karlsson. Hela listan med stipendiater finner du här.

I år var det hela 2 171 musikskapare som ansökte om stipendier och skickade in arbetsprover på sin musik, som sedan bedömdes av en stipendiekommitté. Mottagarna representerar ett åldersspann från 21 till 81 år, och kommer från Gargnäs i norr till Simrishamn i söder. 47 procent av stipendiaterna är kvinnor.

– Det finns en otrolig bredd av olika genrer, stilar och uttryck bland årets stipendiater. Med Stims stipendier vill vi ge fler låtskrivare, textförfattare och kompositörer bättre förutsättningar att kunna skapa just den musik de brinner för, och ge fler möjligheten att kunna leva på sin musik. Det är den musikaliska mångfalden som är nyckeln till att stärka svenskt musikliv, och bana väg för nästa generations musikskapare, säger Casper Bjørner, vd på Stim.

En av årets stipendiater är kompositören och folkmusikern Lisa Rydberg:

– Det här stipendiet betyder jättemycket för mig, på flera sätt. Det gör mig tacksam och stärkt i mitt skapande. Det innebär också en välbehövlig respit som i sin tur skapar utrymme för kreativitet. Jag får lust att komponera mer! 

Beslut om vilka kompositörer och låtskrivare som ska få Stims stipendier fattas av Stims styrelse, efter förslag från en stipendiekommitté. Stipendierna delas ut den 9 december i Stim Music Room i Stockholm.

Se 2021 års stipendiater här >>

Från ansökan till Stimstipendium
Så går det till när stipendiaterna utses

Tags