Använda musik på hotell, vandrarhem och camping

Upplevelsen av en hög servicenivå och kvalité är kopplad till utbudet av underhållning. Därför kan du tjäna på att erbjuda dina gäster ett generöst musik- och tv-utbud.

Du som driver hotell, pensionat, vandrarhem, bed and breakfast, stugby eller camping behöver en musiklicens från Stim när rummen eller de gemensamma utrymmena är utrustade med tv, cd eller radio.

Läs gärna våra 10 tips på hur du kan använda musik i ditt hotell.

Vart går pengarna?

De pengar Stim tar in fördelar vi mellan dem som äger rättigheterna till musiken enligt upphovsrättslagen. Stim ägs av rättighetshavarna och är en ekonomisk förening som inte har något vinstintresse för egen del. De pengar vi inkasserar från licenstagarna fördelar vi till de som skapat musiken och deras förlag.

Hur vi räknar ut avgiften

Avgiften för hotell etc bygger på antal nätter ett rum varit uthyrt. Har man 10 hotellrum och hotellet har öppet i 11 månader om året innebär det ca 3340 möjliga uthyrningsnätter - har man haft rummen uthyrda i sammanlagt 1400 nätter innebär det en beläggningsgrad på 42% - och man betalar för 1400 beläggningsnätter. Om det är en eller två gäster i rummet har ingen betydelse, det avgörande är bara om det finns tv, radio/klockradio eller någon annan ljudkälla i rummet.

Övrig musikanvändning

Även när du anordnar evenemang med musik, som till exempel dans och artistuppträdanden, behöver du en musiklicens från Stim.

 

Priser och villkor

Läs Stims priser och villkor för att se aktuella kostnader för en musiklicens.