Tips för musik på hotell

Det finns stora fördelar med att använda musiken på ett genomtänkt sätt för att gästerna ska få en så bra hotellvistelse som möjligt.

Att erbjuda sina kunder  musik på rummen, i restaurangen och baren känns kanske helt självklart. Men med musik kan ni också förstärka och komplettera servicefunktioner på hotellet som till exempel in- och utcheckning, relaxavdelning med mera.

Musik i lobbyn

Gästerna får sitt första intryck av hotellet i samma ögonblick som de stiger in genom dörren. Musiken som spelas i lobbyn signalerar tydligt vilken typ av hotell man befinner sig på. Tänk därför på att målgruppsanpassa musiken och fundera över vad musiken ska förmedla, till exempel exklusivitet, värme, lokal förankring eller bara lugn och ro. Försök sedan hitta musik som förstärker den känslan.

Musik i telefonväxel

Ingen tycker om att vänta i telefonkö, men rätt vald musik gör att väntetiden känns lite kortare och ger dessutom ett affärsmässigt intryck. Tänk på att anpassa volym och musikval till målgruppen.

Musik på rummen

Gästerna tillbringar merparten av sin hotellvistelse på rummet. Därför bör de ges möjlighet att själva välja musik. Med tv, radio, cd-spelare eller dator på rummet har gästen stor valfrihet att fritt välja musik efter tycke och smak.

Musik i frukostmatsalen

Vill man att gästerna ska få en mjuk start på dagen är lugn musik att föredra. Man kan även erbjuda en tv i frukostmatsalen, eller i en avgränsad del av frukostmatsalen, med möjlighet att se morgonprogram.

Musik i restaurangen

Här är det viktigt att se till ett helhetskoncept där mat, inredning, service och musik ingår. Man kan ha soft bakgrundsmusik som ger rätt stämning men inte sticker ut. Men man kan också välja musik som kompletterar matupplevelsen, till exempel asiatisk musik vid thaibuffé, eller italienska schlagers om man serverar pasta och pizza. Tänk på att musiken signalerar vilken typ av ställe man befinner sig på och på vilken nivå man förväntas konsumera.

Musik i baren

Här finns det stora möjligheter att både variera sig och profilera sig. En DJ med fingertoppskänsla som förhöjer partystämningen kan vara ett bra val. Klassisk hotellunderhållning med barpianist är ett annat alternativ. Ibland räcker det kanske med att radion står på. Det viktiga är att man känner av stämningen och anpassar musiken till sin kundgrupp.

Musik i relaxavdelning och spa

Här kan musiken bidra till lugnet och möjligheten att koppla av. Erbjuder man behandlingar som till exempel massage är musik ett bra sätt att förstärka upplevelsen. Det finns specialskriven avslappningsmusik som passar utmärkt för denna typ av musikanvändning.

Gym

I gymmet passar musik med lite rytm och ett högre tempo. Även här finns anpassad musik med tydlig rytm som ofta används av kommersiella gym. En tv i anslutning till löpband och motionscyklar är också omtyckt av många. I omklädningsrummen kan lugn bakgrundsmusik vara receptet för en skön avslutning på träningen.

Musik i garage

Att spela musik i garage blir allt mer vanligt. Garage känns ofta ödsliga och tomma. Med lite musik i högtalare, till exempel radio, minskar otrygghetskänslan.