Ditt verk delas normalt sett upp i två delar när procenten fördelas. Dels i kategorin framförande, dels i mekanisering.

  • Framförande är när någon spelar upp ditt verk för allmänheten. Ett enkelt exempel är när en inspelning av ditt verk spelas i en skönhetssalong eller butik, men även när verket framförs live på en scen. Överföring av musik via internet eller radio hör också ihop med framförandekategorin, vilket gör att nedladdningar och streaming omfattas.
  • Mekanisering är när kopior framställs av verket. Det gäller vid fysiska exemplar som vinyl, bluray, cd och usb. Men även den helt digitala världen innehåller en andel mekaniska rättigheter, både för nedladdning och streaming.
  • Synkronisering är när du exempelvis licenserar ditt verk för att det ska sättas ihop med rörlig bild och användas i en reklamfilm, tv-serie eller långfilm.

Kortfattat kan man säga att ditt verk består av en andel framföranderättigheter och en andel mekaniska rättigheter. Synkronisering däremot är bara aktuellt när verket synkas med video. Utöver verkets olika rättigheter gäller särskilda rättigheter för själva inspelningen, vilket syftar till att musiker, producenter och skivbolag har rätt till ersättning. Det här kan du läsa mer om hos organisationerna SAMI och Ifpi.

Läs gärna vidare om procentfördelning för musikaliska verk i Stims fördelningsregler.