marcus-mobilapp2.jpg

Marcus Janzon, Service Design Lead på Stim
Nyhet25 maj 2021
I vintras lanserades Stims mobilapp som gör det enklare för musikskapare att se och förstå sina utbetalningar. Inledningsvis kom appen till iPhone och nyligen lanserades den även för Android och Huawei. Nu är ännu fler spännande saker på gång.

En av dem som är med och utvecklar appen är Marcus Janzon, Service Design Lead på Stim. Här berättar han mer om hur arbetet går till, hur låtskrivare är involverade i processen och vilka kommande funktioner som utvecklas just nu.

Hej Marcus! Hur länge har jobbet med appen pågått? 

- Från ritbordet till idag har det gått drygt två år. Av dem två åren har Iphoneappen funnits tillgänglig för våra musikskapare i ett halvår nu. 

Hur går arbetet med appen till?

- Det viktigaste för oss är att låta musikskaparnas behov komma först. Därför har vi en intern arbetsgrupp med personer från olika delar av Stims verksamhet som arbetar med den övergripande strategin och utvecklingen av appen. Inom den gruppen hämtar vi in feedback från låtskrivare som vi testar lösningar med. Vi testar även med deras hjälp olika lösningar och kreativa idéer på hur appen ska bli bättre och låter dem vara med och berätta vilka funktioner de helst vill ha. Det är ett väldigt roligt arbete! Det är alltid kul att höra om låtskrivares vardag och hur Stim kan bli ännu bättre i sina tjänster till dem.

Hur fungerar arbetet i praktiken?

- Själva utvecklingsteamet är relativt litet, vi är fyra-fem personer. Teamet har ansvar för alla webbtjänster som riktar sig mot anslutna låtskrivare och förlag och vi växlar mellan att jobba med både appen och Mina sidor. Vi jobbar avgränsat i tvåveckorsperioder och försöker att alltid ha något klart att testa i slutet av varje sådan period, så arbetet går alltid framåt.

- Allt eftersom vi bygger klart funktioner låter vi en grupp låtskrivare prova dem nya funktionerna och komma med feedback. Om allt fungerar som det är tänkt släpper vi funktionerna i en uppdaterad version av appen. Med andra ord är våra anslutna är med hela vägen, från idé till färdig funktion! 

Låtskrivaren Nicklas Lif
Låtskrivaren och producenten Nicklas Lif testade appen i ett tidigt skede. Foto: Christian Gustavsson

Vad finns det för utmaningar med att göra en app just för Stim?

- Stim representerar våra anslutnas rättigheter på många olika användningsområden. Allt ifrån TV, radio, streamingtjänster, livespelningar och mycket mer. Det är värdefullt att vi har ett så omfattande erbjudande till våra anslutna, men det ställer också krav på oss i hur vi presenterar data för dem. Den kommer ofta från olika länder och helt olika källor och musiktjänster. Ofta blir vi jämförda med andra digitala tjänster på marknaden som erbjuder appar och smidiga funktioner men som inte behöver ta höjd för samma nivå av komplexitet i sitt uppdrag som Stim gör. Vi ser det som en källa till inspiration. Det är nyttigt för oss att bli utmanade i hur vi ska hitta sätt att erbjuda ännu bättre tjänster till våra anslutna. 

Nu har versionen för Android släppts och det har kommit en uppdatering även för iPhone – vad jobbar ni med nu?

- Vi hoppas på att livemarknaden snart ska komma på fötter igen och tittar därför på hur man kan förenkla rapporteringen av livespelningar med hjälp av appen. Vi utvecklar också vår analysfunktion av Mina stimpengar ytterligare, framför allt att kunna se utbetalningsdata över längre tid. Man kommer till exempel kunna se vad ett enskilt verk har tjänat från att det registrerades tills idag. 

Har du önskemål på vad du skulle vilja se för funktioner i appen? Hör av dig till oss på [email protected] och berätta!


Om appen

Stims mobilapp lanserades vintern 2020 för Iphone och under våren 2021 blev den tillgänglig även för Android och Huawei.

Frågor eller idéer? Kontakta oss på [email protected].