Hanna Jäger

Hanna Jäger testar Stimappen
Foto: Christian Gustavsson
Nyhet21 november 2020
Nu lanserar Stim en mobilapp för att underlätta för dig som är låtskrivare och Stimansluten. De anslutnas behov har styrt utvecklingen av appen och vi har fått ta del av många insikter och kreativa förslag.

Prioriteringen av funktionaliteten bygger på de behov som Stimanslutna har uttryckt i intervjuer och under utvecklingen genom ett hundratal betatestare som feedbackat och kommit med förslag.
I denna första release av appen har Stim fokuserat på att få med en översikt över utbetalningar, detaljerad information över liveintäkter och ett nyhetsflöde med bland annat information om nästa utbetalning och påminnelser om att registrera livespelningar.

Ladda ner stimappen här  (länk till Appstore, för dig med iPhone)

– Åh, det här är så bra! Man ser en analys på sin utbetalning, sina verk, om pengarna kommer från en livespelning, streaming eller downloads … Det har ärligt talat varit lätt att tappa bort sig i pdf:erna som man fått från Stim tidigare, men nu är det så mycket tydligare.

Låtskrivaren Hanna Jäger, med artistnamnet Yaeger, sitter med telefonen i handen och tittar på den nya appen. Hanna Jäger är en independent popartist som släppte sin debutsingel 2017 och skriver all musik själv tillsammans med andra låtskrivare och producenter. Idag är Hanna signad till Kobalt UK på förlagssidan och jobbar med Chess Club Records. Hon är också en av de 100 Stimanslutna som har varit med under utvecklingen av appen och bidragit med input kring de utmaningar som låtskrivare står inför. Hon har i ett tidigt skede testat och gett feedback på en betaversion.

Appen ger överblick över låtskrivarens data från Stim. Hanna Jäger upplever att den kluvna känsla som hon tidigare haft kring de ibland komplexa Stimutbetalningarna har försvunnit och ersatts med nyfikenhet. Att se inkomsterna så här tydligt gör det också lättare för henne att värdera sina insatser, menar hon. Som ny i branschen kan man vara rädd att ställa dumma frågor men i appen är det enkelt att själv hitta svaren. Det bästa enligt Hanna Jäger?

– Att du kan se alla dina utbetalningar, dina verk och nyhetssidan. Det är bra att Stim har lyssnat på oss som är verksamma när de har utvecklat appen. Den gör det enkelt att få koll.

Tillgänglig info, snabbt och lättöverskådligt

– Äntligen går det snabbt att få tillgång till information som man ofta söker, utan att behöva kontakta någon eller gå igenom mängder av svårtolkade siffror, säger Johan ”Jones” Wetterberg, låtskrivare som också varit delaktig i arbetet med appen.
Johan “Jones” Wetterberg har varit i musikbranschen i snart 20 år i roller som låtskrivare, musikproducent, skivbolagsägare och sångpedagog. Idag driver Jones bolaget ”Tiller Publishing” tillsammans med låtskrivarkollegan Christian Walz som står bakom många svenska hits. På Tiller jobbar Jones och Christian bland annat med artisten Ellen Krauss.

Med sin erfarenhet av branschen och Stim har Jones ofta agerat mentor åt nya låtskrivare. Han har stenkoll på vilken typ av frågor de har och vad de behöver i relationen till Stim. Jones har kontinuerligt delat med sig av tankar och idéer kring utvecklingen av appen.

– Erfarenhet tar ju tid att skaffa sig och okunskap kan leda till att man gör onödiga fel. Med Stims app blir det enklare att på egen hand leta upp svar på sina frågor – att se din låtbas, var intäkter kommer ifrån och vilka länder som funkar bra för just dina låtar. Stim har erbjudit den informationen online tidigare, men då i form av kalkylark och omfattande pdf:er. Med nya sätt att presentera datan blir den mer tillgänglig vilket underlättar för låtskrivare att engagera sig i sina utbetalningar och rättigheter.

– Ju mer involverade vi blir i de frågor Stim hanterar, desto bättre är det! Det kommer alltid att vara en utmaning att arbeta som låtskrivare i dagens samhälle så det är bra att vi går ihop, som ett stort team. Man ska kunna leva på att skriva låtar, säger Jones.

Överskådlig data på olika nivåer

Nicklas Lif är artist, låtskrivare och producent. Främst har han skrivit och producerat musik till andra artister innan han debuterade med soloprojektet ”Shylde”. Han släppte debutalbumet ”Catharsis” i april 2020 där han samarbetat med bl.a. Joakim Berg och Victor Rådström. Nicklas har utöver sitt soloprojekt skrivit låtar som ”High with somebody” med Sandro Cavazza” och ”Nån av oss” med Miriam Bryant.


Nicklas Lif är nöjd med hur kontakten med Stim fungerar och tycker att de uppgifter som han har behövt har varit möjliga att få tag på även tidigare. Då har han gått in via datorn, men ibland upplevt att det kan vara svårt att komma ihåg.

– Med en app i telefonen kommer jag att kunna gå in och kolla direkt när jag kommer på att jag behöver det. I appen kan man se sina utbetalningar i olika nivåer. Källa, land, kategori och om verken har använts som bakgrundsmusik på ett café till exempel. Det är intressant att se, och man är så glad att det är någon annan som tar fram de här uppgifterna och gör dem lättillgängliga. Tydligheten hjälper till när jag ska veta och planera för hur inkomsten kommer att se ut framåt, säger Nicklas Lif.

Utvecklingen fortsätter

Prioriteringen av funktionaliteten bygger på de behov som Stimanslutna har uttryckt i intervjuer och under utvecklingen.

– Att kunna registrera sina verk står på priolistan över vad som kommer i appen. Det är en funktion som idag fungerar så bra på hemsidan att vi valde att istället fokusera på utbetalningarna och nyhetsflödet i appens första version, säger Ida Staxenius som är Writer Relations Manager på Stim och en del av utvecklingsteamet.

Det kommer att hända mycket de första månaderna efter release och utvecklingen fortsätter. Det blir de Stimanslutnas behov som styr vad som kommer härnäst. Kom gärna därför med feedback på önskemål på funktioner, tjänster eller vad som kan göra appen bättre. Skicka dina tankar till [email protected] så tar vi med oss det i arbetet framåt!

Text: Johanna Karlsson Engholm
Foto: Christian Gustavsson

Ett särskilt tack till...

App skapad i samband med låtskrivare
För att kunna möta våra stimanslutnas behov har vi på Stim under de senaste åren gjort flera insiktsarbeten med tjänstedesignbyrån Antrop. Det första resultatet blev Stim Music Room och nu kommer stimappen. Tjänstedesign är ett sätt att skapa innovation och ta fram tjänster utifrån användarnas, i detta fall de Stimanslutnas, behov och drivkrafter. Genom att på riktigt förstå sin målgrupp och vad som driver den kan man innovera nya tjänster och leverera fantastiska användarupplevelser. Detta görs bland annat genom djupintervjuer och användartester.

Behovet av en app och en bättre översikt över sina stimpengar var tydligt och vi utvecklade en prototyp. Denna har vi löpande under året testat mot en grupp betatestare som kommit med otroligt värdefull feedback i vårt arbete för att prioritera rätt funktionalitet, hitta eventuella buggar och sätta färg och form. 

Appen är under utveckling och kommer löpande att fyllas på med nya funktioner och tjänster.