Använda musik i samband med sport och motion

Musik och fysisk aktivitet hör ihop. Musiken skapar stämning och får både elitidrottaren och motionären att ge lite extra.

Du som driver gym, anordnar danskurser, arrangerar tävlingar eller någon annan form av fysisk träning där det spelas musik, behöver en musiklicens från Stim.

Vart går pengarna?

De pengar Stim tar in fördelar vi mellan dem som äger rättigheterna till musiken enligt upphovsrättslagen. Stim ägs av rättighetshavarna och är en ekonomisk förening som inte har något vinstintresse för egen del. De pengar vi inkasserar från licenstagarna fördelar vi till de som skapat musiken och deras förlag.

Musik på gym

Du som driver gym betalar licensavgift baserad på lokalens yta samt antalet öppetdagar. För ett gym med en yta upp till 100 kvadratmeter är årsavgiften 1 452 kr.

Om du spelar musik i samband med ledarledda motionspass såsom aerobics, spinning, gympa, yoga eller liknande behöver du komplettera din licens. Mer information hittar du under nästa rubrik.

Musik under ledarledda motionspass

Du som använder musik i samband med ledarledda motionspass, till exempel aerobics, spinning, yoga eller gympa betalar avgift grundad på antal passtillfällen och deltagare. För grupper med upp till 25 deltagare är avgiften 13,23 kr per pass.

Musik i allmänna idrottsanläggningar

Du som driver till exempel en simhall, skidanläggning eller skridskobana dit allmänheten har tillträde betalar avgift baserad på antal besökare per år.

För en anläggning med upp till 10 000 besökare per år är årsavgiften 1 377 kr.

Musik under idrottsevenemang

Den som arrangerar idrottsevenemang såsom enskilda tävlingar, mästerskap, vänskaps- och träningsmatcher inför publik, eller större sportevenemag som Vättern runt, Stockholm maraton, DN-galan, Skid-SM eller Stockholm horse show, behöver en musiklicens från Stim som omfattar den musik som spelas inför och under matcher, i pauser och under prisutdelningar.

Avgiften är 0,3 procent av biljettbruttointäkten, dock med minimiavgifter som grundar sig på antal åskådare och tävlande som kan ta del av musiken.

För ett evenemang med 500-1000 besökare är avgiften som lägst 562 kr per dag.

Musik på danskurser

Oavsett om danspassen ackompanjeras av levande eller inspelad musik betalar du en avgiften som är baserad på antal pass och deltagare.

För dansuppvisningar och danstävlingar tillkommer en avgift per dag som är baserad på antal dansare samt åskådare i publiken.

 

Priser och villkor

Få reda på ditt pris genom att besöka vår sida för priser och villkor.