Nyhet22 november 2020
Nu släpps Stims mobilapp som ger dig som låtskrivare bättre koll på dina intäkter. Komplex data blir genom appen plötsligt lätt att förstå. Var, när och hur din musik har spelats är frågor som nu får tydliga svar.

Mobilappen är en del av Stims digitala satsning och har tagits fram i nära samarbete med stimanslutna låtskrivare för att möta deras behov av tydlighet och transparens. Appen gör det lättare för användarna att spåra sina pengar och känna trygghet i den snabbt föränderliga musikbranschen – och stärker därmed Stims roll som en värdefull partner i låtskrivarnas karriärer.

– Målet är att appen ska ge våra låtskrivare en större förståelse för de pengar som betalas ut. I appen får du en tydlig överblick över dina registrerade verk, hur mycket pengar som betalats ut och var pengarna faktiskt kommer ifrån, berättar Marcus Janzon, Service Design Lead på Stim

Samarbete med låtskrivarna

Att ta fram en ny app är inte enkelt, hur vet man att de funktioner som finns faktiskt kommer vara användbara för Stims låtskrivare? Under arbetet har ett stort antal låtskrivare och kompositörer intervjuats för att ge kunskap om hur deras vardag ser ut och därigenom signalera vilka funktioner som är viktigast för dem. Ett hundratal musikskapare har dessutom fått betatesta appen på förhand och delat med sig av synpunkter och idéer som Stim har tagit med sig i utvecklingsarbetet. 

– Det här är för oss ett nytt arbetssätt som gett ovärderlig kunskap om våra anslutna. Att få den här feedbacken är en förutsättning för att lyckas skapa något som våra användare faktiskt vill ha – och förstår. Vår värld av musikrättigheter är väldigt komplex, så att under processens gång kunna ta hjälp av våra betatestare har gett oss större förståelse och hjälpt oss att anpassa arbetet längs vägen. Det har varit en enorm trygghet för oss, berättar Jenny Möllberg, chef för IT och utveckling.

Nästa steg

I november släpps den första versionen av appen, men Stim jobbar kontinuerligt med att utveckla tjänster och funktioner i samarbete med låtskrivarna. Flera uppdateringar kommer att följa längs vägen och framtidsvisionen är stor, säger Jenny.

– Vi kommer att fylla appen med fler tjänster löpande. Verkanmälan, ekonomisk historik, liverapportering och notiser är funktioner som finns på önskelistan. I framtiden hoppas vi att appen blir ett sätt för våra anslutna att enklare kommunicera med oss.

Att hantera enorma mängder data och göra den begriplig samt lätt att ta till sig har varit en utmaning, berättar Marcus.

– Tidigare har vi inför våra utbetalningar skickat ut långa pdf:er med en massa siffror och data som i ärlighetens namn inte har varit helt lätta att tolka. Vi har därför jobbat länge med att få fram en bra underliggande struktur för att kunna presentera informationen tydligt, men samtidigt ha möjlighet att bryta ner den i begripliga detaljer. Det rent visuella har varit viktigt för oss och vi i teamet är väldigt stolta över resultatet.

Marcus har även tydliga förhoppningar om vad som blir de stora fördelarna för dem som laddar ned appen.

– Vi hoppas att våra musikskapare ska få en ökad förståelse om sina utbetalningar och känna att vi är en relevant partner i deras musikkarriärer. En partner som är pålitlig, effektiv och transparant i det vi gör. Man ska känna att Stim finns nära, att vi jobbar med deras musik hela tiden. Vi vill vara bäst i klassen på det vi gör och är övertygade om att appen och våra andra digitala tjänster är en viktig bit i det pusslet.

 

 

Tags