Nyhet2 december 2014

En ny undersökning visar att kultursektorn i Europa ger sju miljoner människor ett jobb att gå till, vilket gör kulturnäringen till en av de största arbetsgivarna i Europa.

Undersökningen har utförts av EY (tidigare Ernst & Young) på uppdrag av GESAC (European Grouping of Societies of Authors and Composers), som är en paraplyorganisation för Europas upphovsrättsorganisationer.

Rapporten Creating Growth: Measuring Cultural and Creative Markets in the EU syftar till att visa värdet av de kreativa näringarna, och hur de kan bidra till att hjälpa Europa upp ur lågkonjunkturen.

– Att Sverige och stimanslutna musikskapare ligger i framkant vad gäller musik visste vi redan. Undersökningen understryker den viktiga roll de kulturella näringarna spelar i Europa, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd på Stim.

Rapporten visar att kultursektorn och de kreativa näringarna i Europa omsätter över 535 miljarder euro och ger cirka sju miljoner arbetstillfällen, varav 19,1 procent innehas av personer under trettio år. Som arbetsgivare följer kultursektorn i storleksordning strax efter mat- och barverksamhet.

– Kulturell verksamhet utgör en stark drivkraft för såväl ekonomi och teknikutveckling som för människors välbefinnande i vårt samhälle. Upphovsrättsorganisationer som Stim spelar en viktig roll i att säkerställa den kulturella mångfalden genom att se till att kreatörer får betalt för sitt arbete, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.

Att kulturskapande är en drivkraft i den digitala utvecklingen är ett av budskapen i rapporten, som bland annat visar att 70 procent av användartiden för surfplattor läggs på kulturkonsumtion. 

Mer information om undersökningen hittar du här. Se även nedan summering i bilagan.

För ytterligare information, kontakta:
Karin Jihde, kommunikationschef Stim, 070-732 18 88, [email protected]