Vikten av att främja licensieringslösningar och kritik mot AI-förordningens Code of Practice
Licensieringslösningar är helt centrala för att kunna hantera AI-utvecklingen på ett lagenligt och hållbart sätt. Stim är övertygade om att licensiering är vägen framåt och arbetar, i kontakt med marknaden, på att hitta licensieringslösningar där upphovsrätten tillämpas för att skapa ett konkurrensstarkt och innovationskraftigt Sverige som går i bräschen för en hållbar AI-utveckling.
Mot bakgrund av detta anser Stim att det är anmärkningsvärt att främjandet av licenslösningar inte lyfts fram i det pågående arbetet med AI-förordningens Code of Practice. Det har följaktligen också kommit omfattande kritik från rättighetshavare på utkasten till Code of Practice som Stim står bakom där man i den senaste version 3 i stället för att vägleda aktörerna och minska rättsosäkerheten, snarare underminerar upphovsrätten. I den tredje versionen av Code of Practice urvattnas de upphovsrättsliga åtagandena och transparenskraven och Stim ser med stor oro på den aktuella utvecklingen. Det är helt centralt att åtagandena att efterleva upphovsrätten stärks och att transparensen säkerställs i det fortsatta arbetet med Code of Practice. Som en konsekvens av att version 3 av Code of Practice saknar tillfredsställande vägledning i hur upphovsrätten ska respekteras har en bred koalition av rättighetshavare förordat att avsnittet kring upphovsrätt, åtminstone tillfälligt, lyfts ur Code of Practice och att upphovsrättslagstiftningen tydligt gäller tills vidare. Detta för att inte riskera en vilseledande icke-juridiskt bindande vägledning för AI-tjänster som leder till sämre villkor för musikskapare och högre risk för AI-tjänster att bli stämda. Även den tillhörande transparensmallen saknar just nu tillfredsställande vägledning och detaljgrad för att rättighetshavare ska kunna styrka sina rättigheter. Gällande transparensmallen har rättighetshavarna också samstämmigt gett uttryck för att en separat och ordentligt utförd konsultation måste ske där man verkligen ser till att lyssna in och ta del av det rättighetshavarna framför krävs för att rättighetshavarna ska kunna skydda sina rättigheter.
Stim har också tillsammans med en rad andra svenska organisationer inom de kulturella och kreativa branscherna skickat ett gemensamt brev om Code of Practice till svenska representanter där kritiken framförs och vad som istället förordas för att skydda upphovsrätten. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson har också ställt en skriftlig fråga till justitieminister Gunnar Strömmer om vilka åtgärder som avses att vidtas från justitieministerns sida för att säkerställa att upphovsrättslagstiftningen respekteras i implementeringen av AI-förordningen och att svenska rättighetshavare ges möjlighet till inflytande i processen framåt kring transparensmallen/mallen för ”tillräckligt detaljerad sammanfattning av träningsdata”.
Ta del av det gemensamma brevet från de kulturella och kreativa branscherna här.