Nyhet21 februari 2022
Stims it-utveckling blir viktigare och mer prioriterad för varje år och 2022 är inget undantag. Det råder full koncentration på att våra digitala tjänster ska vara lätta att förstå och snabba på att ge svar – och i centrum står våra användare och deras önskemål. Häng med när vi djupdyker i vad som komma skall under året.

2022 har börjat i ett rasande tempo på Stims techavdelning. Samarbetet mellan backendutvecklare och experter på tjänstedesign sker sömlöst för att ta reda på vad våra anslutna saknar eller bara vill ha mer av. Här jobbar drygt 30 personer och spindeln i nätet är Jenny Möllberg, chef på avdelningen.

- Det bubblar här hos oss med en mix av större pågående aktiviteter och andra mindre men lika viktiga fokusområden som kommer startas upp under året. Vi är förväntansfulla och ser fram emot att ta stora utvecklingskliv framåt under 2022, säger Jenny.

- Vi kommer fortsätta ha vårt fokus på att hitta bra digitala hjälpmedel för låtskrivare, förlag och musikanvändare i deras Stimresa. Vi är exempelvis väldigt glada över Stimappen som har lanserats. Den kommer vi kontinuerligt utveckla vidare med hjälp av insikter från användarna.

Jenny konstaterar att det finns mängder av idéer och tankar om vilka funktioner och tjänster vi ska ta fram. Bland årets prioriteringar märks:

  • Förenklade och tydligare tjänster. Både Mina sidor och Stimappen byggs på med nya funktioner för att sätta enkelheten i fokus. Vi siktar även på rappare gränssnitt så att du kan hoppa mellan vyer med kortare väntetider.
  • Ekonomisk historik över dina verk. Du kan redan idag vrida och vända på en mängd information om dina verk som har förekommit i en specifik utbetalning. Men hur ser det ut över längre tid? Hur mycket har ditt främsta verk spelat ihop sammantaget under de senaste åren? Det kommer du snart kunna ta reda på.
  • Mer data bearbetas snabbare. Det finns en naturlig förskjutning från det att ett verk spelas tills Stimpengarna når dig. Inbetald ersättning från kunder läggs ihop med tusentals rapporter och det kräver en hel del resurser. Vi utvecklar nya system där allting sker mer effektivt och i slutändan innebär det både snabbare ersättning och mer detaljerad information i utbetalningen.
  • Nya streamingtjänster för film och tv. Vi jobbar hårt med att skaffa nya licensavtal för video on demand (VOD, betaltjänster för streaming av video) och de kommer snart hanteras i våra nya, produktiva system. Det gör att nytecknade VOD-avtal ger output snabbt i form av mer stimpengar på kontot.
  • Musikförlagen får skräddarsydda funktioner. Behoven hos våra förlag är mer businessorienterade och det ställer särskilda krav på vilka tjänster vi erbjuder. Mycket snart är det dags för förlagen att kunna borra djupt i sitt Stimdata enklare än någonsin.
  • Kommunicera mer med anslutna genom notiser. Vi sätter stort värde på att ha kontakt med våra musikskapare och förlag. Att använda notiser i högre utsträckning i appar och webbtjänster är ett viktigt fokus i vår utveckling under året.
  • BI (business intelligence) – nya smarta slutsatser. BI är väl integrerat i Stims olika system och därigenom får vi analyser och nya insikter om Stimanslutnas musik och mycket annat. Det är ett helt nödvändigt element för att kunna erbjuda de tjänster som ni anslutna efterfrågar och nu skissar vi på helt nya sätt att visa upp personliga insikter om hur din musik används.
     

- Utöver allt det här jobbar vi även med användarupplevelsen för våra musikanvändare så att hela pengar in-proceduren ska fungera smidigt, berättar Jenny. Det gäller både redovisning av fakturaunderlag på Mina sidor och våra tjänster för musikrapportering. Just att göra det enklare att skicka in rapporter för liveframträdanden är prioriterat och får en positiv effekt för både kunder och de upphovspersoner som spelar mycket live.

Ett välfyllt kalenderår låter det som. Avslutningsvis, vad är din generella känsla kring Stims digitala utveckling?

- Oj, det är en massa saker. Men framför allt ser jag många intressanta och tuffa utmaningar och väldigt många möjligheter. Vi har ett vasst team som jag är väldigt glad och stolt över att jobba med, det är ett rent nöje att stå mitt i allt detta! Jag vill även lyfta samarbetet med våra rättighetshavare. Att vi har en tätare dialog numera har varit en riktig energiboost för hela vår digitala utveckling och det kommer vi ta med oss även framöver. Kort sagt blir det ett spännande tech-år här på Stim!