platinajuryn_redigerad.png

Fr. v. Patrik Sventelius, Jan Gradvall, Lisa-Rut Sandbladh, Joel Lindström och Ika Johannesson
Fr. v. Patrik Sventelius, Jan Gradvall, Lisa-Rut Sandbladh, Joel Lindström och Ika Johannesson
Nyhet24 augusti 2019
Tove Lo har fått en och Robyn fick en redan 2009. Vem som kammar hem årets Platinagitarr för sina framgångar som låtskrivare återstår att se – här är juryn som ska ta fram vinnaren.

”Hon har ett helt eget id. Genom sitt unika användande av språk och melodi har Veronica Maggio skapat ett musikaliskt uttryck som har berört, inspirerat och färgat många efter henne.” Så löd en del av motiveringen när förra årets vinnare av Platinagitarren, Veronica Maggio, tog emot priset.

Sedan 2004 har Platinagitarren delats ut till Stim-anslutna upphovspersoner med exceptionella framgångar. Bland tidigare vinnare finns namn som Max Martin, Shellback, Avicii och Laleh. Och ingen Platinagitarr utan en gitarr. Själva priset som överlämnas vid ceremonin är förstås just det – en Fender Stratocaster.

Jan Gradvall och Ika Johannesson nya i juryn

Nytt för i år är att juryn består av både anställda på Stim och externa representanter. Joel Lindström, Lisa-Rut Sandbladh och Patrik Sventelius från Stim ska i år tillsammans med Jan Gradvall och Ika Johannesson, två av Sveriges allra mest erfarna och namnkunniga musikjournalister, ta fram en värdig vinnare. Gradvall, som själv mottagit flera utmärkelser (bland annat Publicistklubbens stora pris samt utmärkelsen Årets journalist som delas ut av Sveriges tidskrifter), är förväntansfull inför juryarbetet.

– Jag tycker det är väldigt spännande med ett pris som går till upphovspersoner, de som är grunden till all musik men inte alltid är de som syns och hörs mest.

Vinnaren av Platinagitarren 2019 tillkännages och delas ut under hösten.

Platinagitarren
Priset delades ut för första gången år 2004 då priset gick till Per Gessle. Alla tidigare vinnare:

2018: Veronica Maggio
2017: Peter Svensson
2016: Laleh Pourkarim
2015: Tove "Tove Lo" Nilsson
2014: Tim "Avicii" Bergling
2013: Carl Falk och Rami Yacoub
2012: Shellback
2011: Lykke Li
2010: Max Martin
2009: Robyn 
2008: Sophia Somajo, Michel Zitron och Vincent Pontare
2007: Benny Andersson
2006: Lars Winnerbäck
2005: Joakim Berg
2004: Per Gessle

Kriterier:

  • Exceptionella låtskrivarframgångar
  • Stilbildande/nyskapande