Nyhet7 maj 2014

Den ekonomiska upphovsrätten betraktar de flesta av oss som självklar. Men hur är det med den ideella upphovsrätten? En som fick anledning att ställa sig frågan är kompositören Ragnar Grippe, som plötsligt såg sin musik i ett politiskt sammanhang han inte ville förknippas med.

Vad var det som hände?
– Jag fick sms från en vän som hade sett ett teveinslag från Sverigedemokraternas landsdagar. Varje gång Jimmie Åkesson gick upp på scenen spelades min temamusik från filmerna om Jönssonligan.

Hur reagerade du då?
– Jag blev förstås upprörd. Jag hade plötsligt blivit en del av ett politiskt sammanhang som jag inte bett om. Det är ju skillnad mot om din musik spelas till exempel hos frisören eller på en restaurang. Och i alla mina kontrakt för filmmusik finns det villkorat att den bara ska användas i det sammanhang den är skriven för.

Fick du några reaktioner efter teveinslaget?
– Ja, det var en och annan som tyckte det var konstigt att jag förekom i det sammanhanget. Och som grädde på moset hade teve dessutom förstärkt min musik för att den skulle komma fram bättre i bruset från inspelningen.

Vilka åtgärder vidtog du?
– Jag kontaktade SKAP, som hjälpte mig mycket – både med juridiken och hur jag skulle kunna agera. Det känns tryggt att kunna ha SKAP och Stim i ryggen när något sådant här händer. Men dessvärre är det svårt att göra så mycket i efterhand, skadan är ju redan skedd och det är svårt att driva en juridisk process.

Hur ser du på den ideella upphovsrätten?
– Den är oerhört viktig, inte minst med tanke på den virala spridning som musiken snabbt kan få i de sociala medierna. En person kan ju i värsta fall bli av med sina uppdrag om det framstår som om hon har koppling till politiska eller ideella organisationer som hon inte står för. 

Fotnot: Ideell upphovsrätt betyder i korthet att upphovspersonen normalt ska namnges i samband med att hans/hennes verk används, och att verket inte får ändras eller utnyttjas på ett för upphovspersonen kränkande sätt.

Vid frågor kring liknande ärende kontakta:
Jakob Hvistendahl
Juridisk rådgivare SKAP
[email protected]
http://www.skap.se/for-medlemmar/juridisk-radgivning