Nyhet11 februari 2020
För tredje året i rad offentliggör de nordiska music exportkontoren sin lista över de yngsta och mest framträdande personerna som formar musikbranschen i Norden. Samtliga 20 är under 30 år och yngsta svensken någonsin är Stims medarbetare Ida Staxenius, Writer relations.

– Det känns grymt! Min roll på Stim är att stärka och utveckla relationen till låtskrivare och kompositörer. På Stim sätter vi alltid relationen till våra anslutna i första rummet och det är fantastiskt roligt att få vara en del i utvecklingen av det spännande arbetet, säger Ida Staxenius.

Ida beskriver sin roll på Stim som omväxlande och stimulerande.

– Jag arbetar mycket med Stim Music Room och allt som händer där. Våra anslutna kan boka våra studios gratis och närsomhelst komma på drop-in för att jobba i vårt grymma co-working space. Sedan starten har våra studios varit fullbokade hela tiden vilket är superkul! Vi håller också på att utveckla en betaversion till en kommande app, det är ett spännande projekt som vi kommer berätta mer om framöver, säger Ida Staxenius. 

På frågan om vad hon tror om Stims roll de kommande åren svarar Ida självsäkert.

– Stim ska få en ännu mer central och framträdande roll i musikbranschen. Vi representerar 90 000 musikskapare och förlag, fler och fler för varje år som går, och vi ska bli ännu bättre på att representera dem och tillvarata deras intressen och rättigheter i olika sammanhang. Förhoppningsvis kan det göra att färre i samhället tar musiken, som tillför så otroligt mycket värde, för given, säger Ida Staxenius.

Apropå utnämningen, hur upplever du själv att vara ung i musikbranschen?
Jag tänker inte så mycket på det faktiskt, jag har alltid tagit för mig när jag har en vision om någonting. Visst att man stöter på människor som motarbetar en av den anledningen ibland men det är bara att skita i och köra på med sin grej, såklart vara ödmjuk för folk som har jobbat i branschen länge med mycket erfarenhet.

VIlken är den vanligaste frågan du får?
Är det inte jobbigt att vara ung och tjej? Typ… jag tycker det är ganska fett att vara ung och tjej så vet aldrig vad jag ska svara haha.

Jurymedlemmen Anton Waltari från Stim, var själv ett av namnen på listan förra året.

– Att få det erkännandet av mina kamrater och branschkollegor var en enorm ära. I år har jag haft möjlighet att sitta med i den svenska juryn, tillsammans med Helen McLaughlin och Jonas Holst. I hela Norden hade vi en extraordinär uppsättning nominerade och det visar verkligen hur innovativa och hårt arbetande vi är i musikbranschen, säger han i ett pressmeddelande.

– Jag vet att de kommer att hjälpa till att modernisera, utmana och utveckla industrin. De har redan åstadkommit fenomenala saker inom sina enskilda områden och kommer definitivt att ha fantastiska karriärer under de kommande åren. Jag och resten av juryn är stolta över att kunna spela en roll i detta otroliga initiativ och kommer att fortsätta arbeta för att lyfta fram nordisk talang. 
Reds anm: Anton deltog inte i beslutet gällande Idas utnämning. 

Den 27 februari kommer Ida och övriga 19 utnämnda personer att tilldelas varsitt diplom under en prisceremoni på by:Larm i Norge anordnad av NOMEX, en plattform som samlar de fem organisationer som främjar nordisk musikexport. 
Se alla på 2020 Nordic Music Biz’ 20 under 30 >>

Namn: Ida Staxenius
Ålder: 24
Bakgrund: Pluggade musikmakarna 2015 – 2017; praktiserade på BLNK Music & Neiked Collective samt på Stim 2016-2017. Jobbade som A&R, tourmanager, assistent etc. på Neiked Collective och började i Writer Relations-teamet på Stim 2017.
Lyssnar på just nu: Need It - Kaytranada 

OM NORDIC MUSIC BIZ 20 UNDER 30

Nordic Music Biz 20 under 30 är ett initiativ från NOMEX, det gemensamma programmet för de nordiska exportkontoren; Export Music Sweden, Iceland Music Export, Music Export Denmark, Music Finland och Music Norway. Alla i musikbranschen kan nominera och i slutändan utser en jury bestående av 15 nyckelpersoner i den nordiska musikbranschen de 20 utvalda. Besluten baserar bland annat företagets tillväxt, karriärutveckling, anseende i branschen, inflytelse i branschen 2019, artistutveckling, utvecklingen inom deras område, konsertintäkter, sälj och streamingsiffror, radio och tv närvaro och kreativa kampanjer inom området.
Se alla på 2020 Nordic Music Biz’ 20 under 30 >>