alina_pressbild_crop.png

Alina Devecerski
Alina Devecerski
Nyhet27 augusti 2019
Låtskrivaren och artisten Alina Devecerski har själv mottagit Stims stipendium i början av sin karriär, nu ska hon bedöma andras verk i Stims stipendiekommitté. – Det ligger mig varmt om hjärtat, säger hon.

När Alina Devecerski fick Stims stipendium 2012 hade hon sökt flera år tidigare.

– Jag blev jätteglad över att äntligen få det, det betydde mycket för mig. Dels var själva pengarna viktiga, för det kostar mycket att satsa på en musikkarriär i form av studioinspelning och produktion till exempel. Men sedan blev stipendiet också en indikation om att jag var på rätt väg – en viktig bekräftelse och uppmuntran. Så dubbelt upp, kan man säga! Jag hade väldigt mycket på gång då i min karriär och sen fick jag dessutom detta. Det blev en ”maxad på maxad-känsla”!

Och nu ska du kasta dig in i kommittéarbetet, hur tänker du kring det?

– När Skap kontaktade mig och frågade om jag ville sitta i kommittén blev jag otroligt glad och exalterad! Eftersom jag själv fått stipendiet så ligger detta mig varmt om hjärtat. Jag blev dessutom ännu mer exalterad när jag såg att Frida Hyvönen också skulle vara med i kommittén, älskar henne!

Vad har du för förväntningar och förhoppningar på arbetet?

– Det kommer bli sjukt spännande att höra så mycket ny musik på en gång och jag förväntar mig en hög kvalitet på musiken generellt! Jag tror att det i slutändan kommer att handla om små marginaler. En lite bättre text eller en något bättre ackordsföljd.

– Kul också med det stora spannet och utmaningen i att ändå kunna hitta en röd tråd och något som sticker ut ur mängden. Man får lite ”inside information” om vad folk sitter och pysslar med, lite som att få smyga in i en massa människors studior och tjuvlyssna!

Vad kommer just du bidra med och titta efter? 

– Är inte helt säker än på vad jag kommer lyssna efter specifikt, tror att det snarare kommer att utkristallisera sig efter hand. Men i alla fall någonting gediget och som är utanför boxen. Mycket av jobbet kommer ske på egen hand, inom vår respektive genre. Ser fram emot att upptäcka det!

Alina är inte bara aktuell som kommittémedlem, hon har precis också släppt en ny singel som hon menar symboliserar sin nyfunna självständighet.

Grattis till släppet av ”Ingen jävel”! Hur var låtskrivarprocessen kring den? 

– Låten är en form av ”declaration of independence” för mig då det är första låten jag släpper på eget bolag och utan management bakom mig. Låten handlar om att vara på väg någonstans och lämna något bakom sig och jag är väldigt nöjd med att ha fått fram den frihetskänslan i låten som jag var ute efter.

Hon berättar att låten har sett lite olika ut under olika perioder och förändrats en hel del längs vägen. 

– Ofta tar det lång tid för mig att skapa låtar och så var det även med Ingen jävel. Den har bearbetats och finslipats och jag har spelat om sången flera gånger. Jag lägger ned mycket mer precisionstänk numera än vad jag gjorde i början av min karriär. 

– Eftersom det var 5 år sedan jag släppte nytt, förutom de samarbeten jag gjort, så har jag också haft tid att jobba mer med soundet och har därför rört mig en bit ifrån min tidigare genre. Men jag är jätteglad över att många fans skrivit att de älskar låten, det är ju för dem jag gör detta!

Ansökningsperioden för Stims stipendium är 19 augusti–20 september. Läs mer om vad du behöver tänka på här.