karsten_brev.jpg

Karsten Dyhrberg Nielsen
Karsten Dyhrberg Nielsen välkomnar det nya EU-förslaget
Nyhet15 september 2016
Inom EU pågår en reformering av upphovsrätten. Ett bakomliggande syfte är att skapa bättre förutsättningar för en digital inre marknad, men också att stärka de enskilda upphovspersonernas ställning på marknaden – något som välkomnas av musikskaparnas organisationer.

Stim företräder 81 000 rättighetshavares musikrättigheter och ser till att dessa får ersättning när deras musik används av andra aktörer. För att det upphovsrättsliga kretsloppet ska fungera väl krävs goda villkor för såväl musikskapare och deras förlag som deras kunder.

– Det förslag EU-kommissionen nu kommer med visar på en tydlig ambition att stärka det kretslopp där musikskaparna genererar värdet. Stim välkomnar en sådan utveckling och vi ser med spänning fram emot det fortsatta reformarbetet, säger Stims vd Karsten Dyhrberg Nielsen.

Musikskaparnas intresseorganisationer är positiva till förslaget. SKAP, Sveriges kompositörer och textförfattare, som är en av Stims intresseföreningar lyfter bland annat fram erkännandet av kulturskaparens centrala roll i den kreativa näringskedjan och de digitala plattformarnas ansvar som centrala delar i förslaget:

– För första gången visar EU-kommissionen att de inte bara värdesätter kulturens roll i ett framtida EU, utan också upphovspersonernas centrala roll i att kultur överhuvudtaget kan skapas, till gagn för hela den kreativa näringskedjan, säger SKAP:s ordförande Alfons Karabuda i ett uttalande.

Förslagets synpunkter på de digitala plattformarnas ansvar är något som också GESAC, upphovsrättsorganisationernas paraplyorganisation, lyfter som centralt. GESAC menar i ett uttalande att plattformarna gör stora ekonomiska vinster på det kreativa innehåll de ger tillgång till, men att mycket små andelar av dessa vinster når de enskilda kulturskaparna – så kallad Transfer of Value.

– Konstnärlig yttrandefrihet kan bara existera om det finns frihet att skapa och bli skäligt ersatt för det man skapat. Det är därför avgörande med tydliga regler för hur man på ett lagligt sätt tillgängliggör kreativt innehåll på plattformarna, säger GESAC:s ordförande Christophe Depreter i ett uttalande.

Läs mer hos EU-kommissionen >>

Läs mer hos SKAP >>

Läs mer hos GESAC >>