Nyhet27 februari 2018
Dagens föråldrade Safe harbor-bestämmelser snedvrider den digitala musikmarknaden och leder till minskade betalningar till upphovspersoner.

Det visar en ny studie från professor Stan Liebowitz från University of Texas at Dallas som på uppdrag av CISAC har analyserat hur Safe harbor-bestämmelserna har drabbat musiksektorn.

Studien visar blanda annat:

  • På grund av Safe harbor-bestämmelser har onlineplattformar med användargenererat material en orättvis fördel när de förhandlar om priset att få använda upphovsrättsskyddade verk på sin webb.
  • Det leder generellt till att onlineplattformar inte betalar eller betalar avsevärt mindre än andra på marknaden.
  • Andra onlinetjänster med prenumerationslösningar (som t ex Spotify och Apple Music) har en tydlig konkurrensnackdel när de tvingas tävla mot dessa onlineplattformar. Onlinetjänsterna med prenumerationslösningar drabbas genom att de får lägre intäkter och en minskad användarbas, på grund av den snedvridande effekt som Safe harbor-bestämmelserna har.
  • Detta innebär att musikskaparna får avsevärt mindre intäkter från både onlineplattformarna och från onlinetjänsterna med prenumerationslösningar.

Läs mer på paraplyorgansiationen CISAC:s hemsida.