Nyhet28 juni 2018
Just nu pågår ett intensivt arbete i EU med en ny upphovsrättslagstiftning som går ut på att skapa rättvisa villkor för musikskapare online. Lyssna på Max Martin och Shellback som tar ställning för lagförslaget och skickar en uppmaning till ledamöterna i Europaparlamentet.

 

EU:s upphovsrättslagstiftning är föråldrad och behöver uppdateras. Efter många års arbete finns det nu ett förslag som kommer bidra till att skapa en långsiktig hållbarhet i musikbranschen, där en större del av det värde som musiken ger digitala plattformar måste gå tillbaka de som skapat musiken.

För dem som skapar musik är det här utan tvekan den största framtidsfrågan. Över 32 000 musikskapare från hela Europa har skrivit på en namninsamling till stöd för förslaget. Det här är en unik chans att stå upp för rättvisa villkor i musikbranschen och värna framtidens svenska musikunder.

Aktivera dig

Här kan du skriva på namninsamlingen makeinternetfair.eu, och på creatorsrightsfight.com har du möjlighet att skicka mail till politikerna som ska besluta i frågan.

Läs mer

Missa inte debattartikeln där över 100 upphovspersoner tar ställning för lagförslaget

Allt du behöver veta om transfer of value

Frågor och svar

Nej, internet dör inte av bättre villkor för musikskapare

Se fler musikskapare som tagit ställning

Kampanjen görs i samarbete Musikförläggarna.

Om Martin ”Max Martin” Sandberg

Martin ”Max Martin” Sandberg är en av världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter någonsin. Han skrivit musik åt artister som Backstreet Boys, Britney Spears, Katy Perry, P!NK, Maroon 5, Taylor Swift, Adele, The Weeknd, Ariana Grande, Justin Timberlake med flera. Han har toppat den amerikanska Billboard–listan otroliga 22 gånger. Martin har blivit utnämnd till det prestigefulla ”Songwriter of the Year” av amerikanska ASCAP elva gånger – fler än någon annan och senast nu i april 2018. Han har vunnit grammisar (både svenska och amerikanska), har vunnit Musikförläggarnas Pris flera gånger (både som årets kompositör, årets internationella framgång och årets låt) och har utnämnts till den mest framgångsrika låtskrivaren OCH producenten av Billboard. 2015 fick han Regeringens musikexportpris och 2016 mottog han Polarpriset.

Om Johan ”Shellback” Schuster 

Shellback är även han en av världens mest framgångsrika låtskrivare och producenter. Tillsammans med Max Martin har han skrivit låtar åt bland andra P!NK, Britney Spears, Usher, Taylor Swift, Adele, Maroon 5, Katy Perry och Justin Timberlake. Han har även gjort flera världshits på egen hand. Johan har toppat Billboardlistan hela tio gånger – vid sidan av Max Martins listettor är det rekord för svenska låtskrivare. Han har fått Regeringens musikexportpris (2012), Stims platinagitarr (2012) och prisats av Musikförläggarna som både ”Årets kompositör”, ”Årets internationella framgång” och som låtskrivare bakom ”Årets låt” flera gånger. Tillsammans med Max Martin har Johan startat låtskrivarkollektivet Wolf Cousins.