Nyhet25 maj 2016
Efter 23 år som sångerska, gitarrist och en av låtskrivarna i Sahara Hotnights spelade Maria Andersson 2015 in sin första egna skiva, som ges ut i år.

Maria är 34 och har alltså varit verksam i musikbranschen ända sedan hon var elva. Och en grundläggande pusselbit i hennes försörjning är ersättningen från Stim när hon turnerar. Livespelningar är en viktig – för att inte säga nödvändig – inkomstkälla för många låtskrivare och artister. Men de är förstås också ett tillfälle att möta sin publik.

– En av mina största upplevelser ifjol var när jag fick veta att jag hade beundrarinnor i norra Indien i form av bandet Vinyl Rekords, och de erbjöd mig att gästa när de spelade på Södra Teatern i Stockholm, säger hon.

Att försörja sig som låtskrivare och artist är tufft, alla slantar behövs för att det ska fungera ekonomiskt. Och 2016 ger sig Maria Andersson ut på vägarna igen.

– I samband med att min skiva i maj släpps gör jag en liten Sverigeturné. Sedan blir det några hederliga sommarfestivaler och ytterligare resor till hösten. Jag har befunnit mig i en skrivbubbla ett tag, så det ska bli roligt att få åka ut och spela igen.

Och hur fungerar det med rapporteringar och utbetalningar från Stim?

– Alldeles utmärkt. Det är en fröjd varje gång!

Bästa liveupplevelsen 2015

”Deportees såklart”

Bästa låtarna – 2015 och alla andra år

Francoise Hardy: Fleur de lune

Suzanne Vega: Solitude Standing

John Cale: You Know Me More Than I Know