Nyhet20 oktober 2022
Stimgitarren delas varje år ut till en av Stims kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt, och samtidigt vill premiera att musikskaparna får ersättning. Precis som förra året har det strömmat in fantastiska motiveringar från små och stora verksamheter i hela landet, och det har varit en utmaning att välja. Och håll i hatten - här presenterar vi årets finalister i Stimgitarren 2022!

Homerun Festivals

Homerun Festivals är Sveriges snabbast växande arrangörsbolag bakom festivalsuccéer som Brännbollsyran, Bayside Festival och Bonfire Festival. Vid sidan av sina stora festivaler har Homerun Festivals under senaste åren också arrangerat större utomhuskonserter med bland annat Håkan Hellström, Lars Winnerbäck, The Ark, Magnus Uggla, Miss Li m.fl.

”Vi etablerar profilstarka festivaler i medelstora svenska städer som inte haft några större sommarfestivaler tidigare av högre klass. Festivalbesökare i dessa stora regioner får ta del utav världsstjärnor på scen i sina egna städer på en festival som de kan vara stolta över.”

Nätra Hembygdsförening

Musiken har sedan Nätra Hembygdsförening bildades 1935, varit en viktig bit när det gäller traditionella arrangemang som midsommarfirande och nationaldagsfirande. Sedan 2014 när de startade sitt projekt Kulturbroar, har de satsat väldigt mycket på att använda musiken som en framträdande del i deras verksamhet. I Kulturbroar bygger de blnad annat broar mellan yngre och äldre där flertalet musikevent lockat besökare i alla åldrar.

”Nätra Hembygdsförening som är en trots allt ganska liten aktör på marknaden har visat att musiken är en viktig del i verksamheten och människors liv. Även att musiken har stor betydelse för kulturutvecklingen i såväl Nätradalen där vi huvudsakligen verkar, som i Höga Kusten-området, där vi genom åren samverkat med flertalet föreningar och medarrangörer.”

SPACE

I hjärtat av Stockholm hittar du det digitala centrumet Space. En fysisk mötesplats för den digitala generationen med gaming, musik, skapande och digital spetskompetens. Runtom receptionen, butiken, restaurangerna, e-sportarenan, gaming-nattklubben och andra öppna ytor runtom i huset har man skapat skräddarsydda ljudmiljöer av licensierad musik. Här finns även världens enda Avicii-museum, såklart med rätt soundtrack.

”Space har, som en del av Pophouse Entertainment Group AB, djupa rötter i svenskt musikliv. De starka kopplingarna till ABBA, Swedish House Mafia, Avicii m.m. har synliggjort möjligheterna för organisationen att jobba med musik för att nå nationella och internationella framgångar. Och att sätta Sverige på kartan med musiken som verktyg. Här bryggar vi också generationer, och lyfter fram unga killar och tjejer med våra olika samarbeten och aktiveringar. På Space är ingen detalj för liten — vi handplockar låtar för alla ytor, dygnets alla timmar, veckans alla dagar.”

Kafé Tassen

Kafé Tassen är det lilla och mysiga kaféet i mitten av Norrköping som sätter musiken i centrum.  

”Jag brukar säga att musiken är blodet i kaféet. Vi har en egenkurerad playlist med inriktning på smalare, klassisk indie. Vi säljer även vinylskivor av musik som spelas i kaféet samt har ett indiequiz varannan fredag.”

Sveriges Radio

SR är nominerade i år för att de konstant jobbar med att lyfta musik och musikskapare i sina kanaler samt på grund av deras events så som musikhjälpen, #srfrukost, P3 guld, P4 nästa för att bara nämna ett fåtal. 

"En generell utgångspunkt för musikurvalet är en jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga utövare med avsikten att uppnå ett mer jämställt musikliv. Sveriges Radio tar också ett särskilt ansvar för musik av svenska upphovsmän och med svenska artister och utövare och för musik på svenska språket."

 

Mottagaren av årets Stimgitarr presenteras på stim.se under hösten.

 

Om Stimgitarren 
Stimgitarren har delats ut sedan 2002 som uppskattning till verksamheter som använder musik på ett genomtänkt sätt, och som är noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete. Priset är en akustisk gitarr från Fender och ett diplom. Det är gratis att nominera, du behöver vara licenskund hos Stim. Bland tidigare vinnare finns Scandic Hotels, McDonald's, SVT, Swedebeat, Luger, Sticky Fingers, Max, IKEA, Malmöfestivalen, Studiefrämjandet och Gymnastikförbundet. Alla vinnare hittar du här

Låt dig inspireras
Så här jobbar Viking Line med musik

Visste du att...
Stim har en webbshop där du när som helst kan skaffa ett licenspaket?