”Musiken betyder precis allt!”

Johanna Holmqvist, Mikael Panelius och Sami Ilonen, Viking Line. Foto Christian Gustavsson
Under ett år när både underhållningsbranschen och resebranschen krisat i spåren av pandemin, har Viking Line lyckats anpassa sin verksamhet med bibehållen upplevelse. Och i centrum av allt står musiken.

När Viking Line nås av beskedet att de vinner Stims kundpris Stimgitarren har Cinderellabåten gjort sin sista tur för året. Andra vågen av pandemin har resulterat i nya tuffare restriktioner som strandar kryssningsfartygen för en tid framöver. Men fram till dess lyckades Viking Line hålla Cinderella flytande – och musiken levande. Hur lyckades de? I en vinnarintervju över Zoom berättar Johanna Holmqvist och Sami Ilonen, kryssningschefer på Cinderella och Mikael Panelius, underhållningschef, om arbetet bakom – och hur fullständigt avgörande musiken är för deras verksamhet.

Grattis till 2020 års Stimgitarr! Hur känns det att vinna?

Sami: Fantastiskt roligt, vi blev oerhört glada! 

Johanna: Att få ta emot denna utmärkelse i en tid när underhållningsbranschen ser ut som den gör är faktiskt helt enormt. Jättekul!

Mikael: Det kändes dessutom extra kul att vinna bland hela 188 ansökningar – vi såg det som en bedrift i sig att bli nominerade.

Johanna Holmqvist, Mikael Panelius och Sami Ilonen, Viking Line. Foto Christian Gustavsson

Vad har musiken för betydelse för kundernas upplevelse?

Johanna: Den betyder precis allt! I underhållningsbranschen och delvis även resebranschen handlar allt handlar om stämning. Att fånga stämningen för rätt målgrupp på plats. Skapar man stämning skapar man också försäljning, vilket i slutändan är det som vi lever på. Så musiken är allt. Framförallt för oss som ägnar hela dagarna åt att det.

Musiken har ju en direkt effekt på tempo och försäljning, och skapar igenkänning. Om vi exempelvis vill skapa en avkopplande stämning kan vi åstadkomma det genom att byta till lugn musik. Det är ju sådant som kunderna ofta inte själva tänker på men som vi vet fungerar, säger Mikael.

Sami: Vi har ju också väldigt många olika avdelningar, med helt olika typer av stämningslägen. Från korridorer och hytter till restauranger och utedäck. Från spa till dansgolv. Musiken finns överallt.

Mikael Panelius, Viking Line. Foto: Christian Gustavsson

Berätta hur ni jobbar med musiken!

Mikael: Även om jag är den som tecknar avtalen så är det upp till mina kollegor ombord att fundera ut när och hur musiken används. Sedan ungefär ett år tillbaka jobbar vi med en ny musikleverantör, Viihdeväylä Oy och deras tjänst Maestro Pro, som hjälper oss att bygga spellistor som är anpassade efter målgrupp, tid och sammanhang och utrymme då det kan skilja väldigt mycket åt även mellan olika typer av kryssningar. 

Sami: I normalläge har vi på Cinderella många olika avgångar och koncept beroende på vilken veckodag det är. Måndagar och tisdagar är det fler pensionärer som reser och då anpassar vi musikutbudet, både bakgrunds- och livemusik, efter en äldre publik. Mot helgen ökar farten med en yngre och mer partyinriktad målgrupp och stämningsläge som naturligtvis musiken följer. Sedan har vi speciella avgångar med olika koncept allt från jazz till housemusik. Upplevelsen ska bli så komplett som möjligt, så målgruppsanpassningen är för oss verkligen ”key to success”.

Det är verkligen extra roligt är ju att vi jobbar med så otroligt många olika genrer och så många olika teman. Det finns något för alla! säger Johanna.

Johanna Holmqvist, Viking Line. Foto: Christian Gustavsson

Ni har ju precis som många andra verksamheter fått ställa om i spåren av pandemin, hur har ni anpassat verksamheten utefter myndigheternas restriktioner?

Johanna: Vi har ett stort utbud av lokaler och stora lokaler där vi har kunnat jobba med avstånd och in- och utgångar. Viking Line är också certifierade utifrån egen smittskyddsmanual som all personal jobbar utefter – My Care-verifikatet – där vi uppfyller de krav som ställs. Vi har haft gemensamma utbildningar för att säkerställa att alla jobbar på samma sätt och vi har därigenom lyckats skapa en så smittskyddssäker miljö som möjligt, med exempelvis ordentliga avstånd mellan artister och publik vid liveframträdanden. Miljön skall vara lika trygg för artisterna som för personal och publik. 

Sami: Vi har också jobbat med att dela upp liveframträdanden för att minska antalet människor i lokalen. Varje uppträdande görs därför i två identiska versioner – en klockan 20 och nästa klockan 22. Vi har också tagit dansgolvet ur bruk och ersatt det med underhållningskonserter med sittande publik. Det hela har fungerat väldigt bra! I början var folk otroligt ivriga att få dansa eftersom framförallt dansbanden blivit lidande av pandemin. Vi som jobbar ombord har dock väldigt tydliga med vad som gäller och allt eftersom har våra kunder förstått och accepterat de nya spelreglerna – och att vi måste respektera de direktiv som kommer från myndigheter. 

Johanna: Hela idén är ju att oavsett vad du väljer att göra ombord så ska det finnas ett uppträdande för dig, samt alternativa lokaler att vistas i. Vi har totalt fem scener på Cinderella, i olika storlekar, vilket gör att vi har möjlighet att så att säga ”tvinga” folk att välja för att vi inte ska få överfulla lokaler. Det ska alltid finnas något att göra ombord så att man får en fullvärdig upplevelse. Det har varit en utmaning att jobba på det här sättet men samtidigt så har vi lärt oss otroligt mycket och mycket av det kommer vi att ta med oss framöver. Vi har duktigt övat på crowd control i alla fall – den saken är klar! 

Mikael: Det sätter förstås en press på oss också när vi har det här certifikatet, att vi ska följa det noga och det tycker jag vi verkligen har gjort på Cinderella. Därför känns det förstås tråkigt att vi nu behöver stänga ner fram till 4 februari på grund av de nya restriktionerna.

Johanna: Jag håller med! Och folk har varit så otroligt förstående och uppskattande för det har inte funnits så många alternativ. Vi har inte behövt ta i med hårdhandskarna, vi har bara varit tydliga med vår information – folk förstår allvaret.Vi behöver alla hjälpas åt för att vi ska kunna komma ur det här på ett vettigt sätt men vi känner oss redo inför nästa år!

Det som varit intressant att se är vilken otrolig längtan människor har efter musik och liveuppträdanden. Den där glädjen som musiken skapar hos människor syns på något sätt ännu tydligare nu i dessa tider, säger Sami.

Sami Ilonen, Viking Line. Foto: Christian Gustavsson

Och den kanske viktigaste frågan – vad ska ni göra med er akustiska Fender-gitarr? 

Mikael: Jag har en plan – den ska få hänga med ombord! 

Johanna: Ja, det känns rätt att den följer med, då priset tillhör oss alla.  Vi har ett entertainment-team ombord med 20 anställda, med kryssningsvärdar som bidrar till Stim via sina många framträdanden, ljud- & ljustekniker som ser till att allt fungerar hela tiden, dygnet runt, och administrativ personal som stödjer oss alla med allt. 

Framförallt så har vi våra ombord DJ:s som uppträder innan, efter och emellan alla liveframträdanden och aldrig lämnar publiken solo, utan finns att guida med musik och informera om vad det är som gäller. De ägnar också otaliga timmar varje vecka med att skapa nya listor till lokalerna och alla olika teman som jag och Sami slänger på dem i tid och otid, de är riktigt duktiga på detta avslutar Johanna.


Läs motiveringen till priset och hitta en topplista över Viking Lines mest spelade (live) låtar här.

Här nedan ser du lite bilder från den lilla ceremoni där Stimgitarren delades ut i Stims egna lokaler december 2020. 

Stims VD Karsten Dyhrberg Nielsen delar ut Stimgitarren till Viking Line. Foto: Christian Gustavsson

Stimgitarren till Viking Line. Foto: Christian Gustavsson

stimanslutne låtskrivaren Julia Frej lussar för vinnarna av Stimgitarren. Foto: Christian Gustavsson
 

Samtliga foton: Christian Gustavsson

 

Om Stimgitarren:
Stimgitarren har delats ut sedan 2002 som uppskattning till kunder som använder musik på ett genomtänkt sätt i sin verksamhet, och varit noggranna med att musikskaparna ska få ersättning för sitt arbete. Bland tidigare vinnare finns Scandic Hotels, McDonald's och Luger med flera. Se alla tidigare mottagare av Stimgitarren

Om Viking Line: 
"Viking Line är det marknadsledande varumärket i passagerartrafiken på Östersjön med trafik mellan Sverige, Åland och Finland och Estland. Rederiet erbjuder passagerartrafik, rekreation samt frakttransporter med fartygen Gabriella, Mariella, Amorella, Rosella, Viking Cinderella, Viking XPRS och Viking Grace. Den årliga trafikvolymen uppgår till 6,4 miljoner passagerare och ca 119 500 fraktenheter." Viking Line har licens från Stim. Hitta rätt licens för din verksamhet i Stims shop