Nyhet11 december 2018
Stim förvaltar rättigheterna för fler än 80 000 musikskapare i Sverige. Vi är en icke vinstdrivande organisation som ser till att när musiken används och tillför ett värde så får de som skapat musiken betalt för det.

Vår branschkollega SAMI, representerar de utövande musikerna, har precis som Stim haft avtal med de flesta hyrbilsfirmorna i Sverige sedan länge men 2014 uppstod tvister då några hyrbilsföretag försökte undkomma att betala ersättning till musikskaparna och de utövande musikerna genom Stim och SAMI.  

Tvisterna har behandlats i såväl tings- och hovrätt som Patent- och marknadsdomstolen där Stim och SAMI vunnit framgång i den underliggande rättsfrågan. Något förenklat uttryckt har dock en avvikande dom i Patent- och marknadsöverdomstolen föranlett överklaganden till Högsta domstolen, som nu alltså valt att hänskjuta vissa frågor till EU-domstolen.

För Stim är det en viktig princip att de företag som använder våra anslutnas musik och tjänar pengar på det, också ska betala för det. Precis som alla andra kunder gör. Stim följer denna fråga noga och kommer självklart arbeta för att värna musikens värde.

Läs mer här.