alina_2020_c_vikberg_crop.png

Alina Devecerski
Alina Devecerski. Foto: C.Vikberg.
Nyhet12 augusti 2020
Förra året var Alina Devecerski ny i Stims stipendiekommitté. I år är hon luttrad och om möjligt ännu mer peppad på att sätta igång med arbetet, och hon skickar med en tydlig uppmaning till sökanden om att inte ge upp: ”Fick du inget stipendium förra året – bli inte nedslagen. Sök igen!”

Alina är mitt uppe i en studiosession när Stim ringer upp henne för att kolla läget inför öppningen av årets stipendieansökan den 17 augusti. Hon släppte låten ”OKEJ” innan sommaren och jobbar nu på nytt material.

Hur upplevde du kommittéarbetet förra året?

– Det var så sjukt kul, så roligt! När vi var klara kände jag: 'Nej jag vill höra mer!' Det stora antalet ansökningar överraskade mig verkligen, det var otroligt mycket att lyssna igenom. Och på så hög nivå! Det är många grymma som söker så konkurrensen är verkligen stenhård. Fick du inget stipendium förra året – bli inte nedslagen. Sök igen!

– Men trots att vi lyssnade tills det blödde ur öronen var det så kul att få höra allt. Och vi lyssnar verkligen på ALLT.

Hur avgör man vad som är stipendievärdigt och inte?

– Ju mer man lyssnar desto mer hör man nyanserna. Vad som kommer nära en och vad som inte gör det. Det blev tydligare ju mer musik jag lyssnade på. Det var spännande med så många olika genres, det gav dynamik.

– Det jag märkte var dock att samma saker går igenom, oavsett genre. En typ av ”urgency”, att man uttrycker något med en övertygelse. Att det är gjort med en avsikt. När det är riktigt bra känns det som att det är skrivet till en själv, vilket är häftigt!

– Även om jag personligen lyssnar en del på ny musik för att upptäcka nytt, så är det lätt att fastna i det man gillar sedan tidigare. Därför var det också inspirerande för mig som låtskrivare att höra att så många människor gör så mycket bra musik och brinner för det. Det gav mig energi!

Du sa förra året att det skulle bli “lite som att få smyga in i en massa människors studior och tjuvlyssna”, kändes det så?

– Ja, verkligen! Sedan fanns det ju musik som jag redan har hört, vilket var spännande att höra i relation till annan musik. Men man har inte bara ett par öron, utan det är hela gruppens beslut i alla genrer, det är en ständigt pågående diskussion. Vi hjälper varandra att avgöra.

Hur pepp är du på att sätta igång?

– Jag hade velat fortsätta hela året. Då förstår du hur pepp jag är!

Ansök om Stimstipendiet via Mina sidor under perioden 17 augusti–18 september.

Så ansöker du

Är du ansluten till Stim och vill ansöka om stipendium? Ansök via Mina sidor mellan 17 augusti – 18 september. Läs mer om hur det fungerar här.

Tags