Nyhet30 september 2019
Med mindre än två månader kvar tills vinnaren av Stims pris Platinagitarren tillkännages är vi nyfikna på juryarbetet. Vi haffade därför en av jurymedlemmarna; journalisten, författaren och programledaren Ika Johannesson, för att kolla läget.

Först och främst, hur har juryarbetet gått? Har det varit svårt att komma överens om en vinnare?

– Det gick rätt smidigt ändå. Vi var oense om både topp tre samt vinnaren till att börja med. Men majoritet är alltid majoritet, och diskussionerna var livfulla och intressanta. 

Kan man, och bör man, skilja på verk och person?

– Helt klart. Att jag har sett den erbarmliga sexvideon där en till åldern kommen Gene Simmons (iförd tubsockor) ligger med en kvinna på ett tafatt och extremt osexigt vis gör inte Kiss skivor sämre. Men om musiken i sig eller upphovspersonen saluför åsikter som jag själv inte vill associeras med är en annan fråga. Var den gränsen går skiftar från fall till fall. Ytterst är det upp till var och ens personliga moraliska kompass.  

Vad har du själv på gång just nu?

– Just nu drar vi snart igång en ny säsong av pratprogrammet Kulturveckan på SVT, där jag är programledare tillsammans med Kristofer Lundström. Jag grejar också med en stor coffee table-bok om Alga och den svenska brädspelshistorien tillsammans med Jimmy Wilhelmsson. 

Hur viktig är texten i en låt för dig?

– Inte särskilt faktiskt. Jag kan väldigt många texter och sjunger ofta med, men tänker sällan på vad det egentligen är som sägs.

Är du själv Stimansluten?

– Nej, men jag tror att jag kan vara ansluten till SAMI då jag har medverkat som sångerska på tre album. Två stycken med kören The Sweptaways, och vi sjöng även på introlåten Hero på Andreas Kleerups debutalbum från 2008, men han glömde att credda oss haha, så jag vet inte hur det ligger till med eventuella miljoner som vi missat.

Den 14 november delas Platinagitarren ut. Läs mer om priset här.

Här hittar du hela juryn.