Använda musik i film och tv-produktioner

Stim erbjuder en musiklicens som gör det möjligt att använda musik i film och TV. För tv-kanaler som sänder i Sverige tillämpas priser och avtalsvillkor som förhandlats fram. 

Hur tecknar man avtal för att få använda musik i tv-produktioner?

Du får tillstånd, musiklicens, genom att teckna ett avtal med Stim. Kontakta oss på kundservice så hjälper vi dig.

Reklam

För rätten att producera en reklam-spot med musik behöver du ett särskilt tillstånd. Läs mer om musik i reklam.

Katalogmusik

För rätten att producera program som innehåller katalogmusik, även kallad library- eller production music, behövs ett särskilt tillstånd från berört musikförlag.

Avtal med Ifpi/Sami

För att få tillstånd från skivbolagen och medverkande artister, kontakta Ifpi (skivbolagens intressorganisation) samt SAMI (artisternas intresseorganisation).

Lokala tv-sändningar

Föreningar eller företag som sänder lokal-tv och i någon omfattning har musik i sina sändningar behöver teckna avtal med Stim.

Avtalet gäller för lokal-tv och egna kabel-tv-sändningar och ska tecknas av varje förening eller företag innan sändningarna kommit igång. Avtalet innebär att föreningen eller företaget mot en avgift får tillstånd att använda hela världsrepertoaren av musik.

Hur sker betalningen?

Föreningen eller företaget ska redovisa sin musikanvändning en gång per år. Redovisningen innehåller antalet sända musiktimmar för föregående halvår. Vi skickar därefter en faktura för betalning i februari.

Reklam

För att få använda musik i reklamsammanhang behövs ett särskilt tillstånd. Läs mer om musik i reklam.

Visste du att Stim kan licensiera viss typ av synkronisering? Det handlar om mindre produktioner och livestreaming med mera. Läs mer i denna artikel om synkronisering.