Ersättning för livespelningar utomlands

När din musik spelats live utomlands kommer Stim i många fall att få information om detta. Det kan ta upp till ett och ett halvt år att få ersättning från utlandet och du kan själv vara delaktig genom att hjälpa Stim att bevaka din ersättning.

Lämna din låtlista till den lokala arrangören för att påskynda processen

För att snabba på processen kan du själv fråga arrangören i det land du spelar hur det fungerar just där. I vissa länder finns det blanketter på spelställena som du själv kan fylla i och lämna till arrangören, som sedan vidarebefordrar spellistan till sitt lands upphovsrättsorganisation.

Alla länder har olika regler gällande ersättning

Tyvärr kan vi inte garantera att du får ersättning för livespelningar utomlands, det beror helt på hur det specifika landets regler ser ut. För att hjälpa Stim att bevaka din ersättning kan du logga in på Mina sidor och klicka på ”Reklamation” och sedan ”Liveframträdanden utlandet”. Där kan du fylla i ett formulär och skicka in till oss.

Livespelningar i USA

Du musikrapporterar dina livespelningar i USA på samma sätt som dina övriga utlandsspelningar, via Mina sidorStims motsvarighet i USA (ASCAP) betalar vanligtvis inte ut pengar för livespelningar. Men om dina låtar spelas live i USA kan Stim ansöka om ASCAP OnStage åt dig. Det innebär att du har möjlighet att få en viss ekonomisk ersättning för livespelningar i USA. Detta gör man årsvis (jan-dec) senast den 31 mars. T ex jan-dec 2016 skickas in till Stim senast 31 mars 2017.

Livespelningar i Storbritannien

I Storbritannien avräknas normalt sett endast konserter på större spelställen, som har ett avtal om att redovisa konserterna till PRS (det brittiska upphovsrättssällskapet). Däremot avräknas inte livespelningar på pubar, diskotek och mindre klubbar.

Om du har spelat live i Storbritannien finns dock en möjlighet att få betalt även för spelningar i mindre lokaler. Du kan rapportera spelningarna via Mina sidor upp till ett år efter det att spelningen ägde rum. Det innebär att vi på Stim måste få in din rapportering senast elva månader efter själva framförandet, för att vi ska hinna skicka din rapport till PRS.

Tags