Livemusik

Musikskapare har rätt till ersättning när deras musik spelas live. Med Stimlicens kan alla ordna evenemang med livemusik. Pengarna Stim får in från licensen betalas ut till de personer som har skapat musiken. 

En musiklicens behövs oavsett om den som framför musiken spelar sina egna eller andras låtar, svensk eller utländsk musik. Det har heller ingen betydelse om evenemanget är gratis eller har entréavgift. 

Planerar du ett evenemang med livemusik? 

Om du planerar ett litet eller stort evenemang med livemusik så kan du läsa mer här om vilken typ av musiklicens som krävs samt läsa om vem som i vår mening är den som är ansvarig för evenemanget.  

Har du redan genomfört ett evenemang?

Du som har livelicens och har ordnat ett musikevenemang behöver redovisa vissa uppgifter till Stim. Uppgifterna du lämnar in ligger till grund för hur mycket du ska betala för licensen. Redovisningen är också en viktig pusselbit för att Stim ska kunna fördela ut pengarna till rätt låtskrivare. 

Vill du rapportera låtlistor?

Du som spelar live – dina egna låtar eller andras – kan via Mina sidor lämna uppgifter om vilka låtar du spelat och vem som har ordnat evenemanget. Vi kallar det för att musikrapportera. Din musikrapport är mycket viktig för att rätt person ska få pengar. Här kan du skaffa inlogg för att rapportera livespelningar.

Du behöver inte vara ansluten till Stim för att musikrapportera. Du kanske är turnéproducent, manager, församling, skola, kör eller med i ett band som spelar live? Alla är välkomna att lämna låtlistor. Läs mer om musikrapportering och anmäl dig för tjänsten.

Checklistor

Arrangerar du en festival eller ett musikevenemang? Ta då gärna hjälp av våra checklistor vi satt ihop för att underlätta såväl inför, under och efter ditt evenemang. 

 - Vid anordnande av konsert, pubkväll, musikcafé eller annat med inslag av livemusik

 - Vid anordnande av festival eller annatevenemang med flera artistframträdanden

Tags