camillas200211_9677.jpg

Foto: Camilla Lindqvist
Njut av musiken! Foto: Camilla Lindqvist

Det här säger forskningen om värdet av musik

Musik är en bra investering. Rätt musik stärker ditt varumärke, väcker rätt känslor hos kunderna, får dem att stanna längre och ökar din försäljning. Musikvalet påverkar också känslan på arbetsplatsen – med rätt musik skapas en motiverande arbetsmiljö för dina anställda. Det lönar sig att välja musik med omsorg. Här har vi samlat en del av den forskning som finns på hur musik påverkar människor. 

31,7% Så mycket ökade försäljningen när en butik började spela varumärkesanpassad bakgrundsmusik.
(”What does Your brand sound like?”, Johansson, G & Moradi, J, 2015)

61% Så mycket större är sannolikheten att personalen är nöjda med arbetsmiljön om du i en butik spelar musik licensierad av Stim och SAMI istället för att spela royaltyfri musik.
(Handelsanställdas förbund 2018)

9% Snittförsäljningen vid varumärkesanpassad musik ökade med 9,1%, när man undersökte musikens försäljningspåverkan på 2 101 restauranger. 
(”The impact of music in restaurants” HUI Research, Soundtrack Your Brand)

8 min Så mycket längre tenderar kunder att stanna i butiker som spelar relevant musik. 
(Musikens effekter på konsumenternas beteende: en forskningsöversikt. Daunfeldt, Sven-Olov (2014) HUI Research)

71% Av de anställda i butiker där det saknas musik säger att de vill ha musik och saknar det.
(Handelsanställdas förbund 2018)

96% Minns dig bättre En studie av North (2008) visar att företag med musik som är anpassad till varumärkesidentiteten har 96 procent större sannolikhet att bli ihågkommen jämfört med företag utan musik eller med musik som inte passar varumärket.
(North, Adrian. 2008 - The social and applied psychology of music. Oxford University Press.)

Det finns ett starkt stöd för att bakgrundsmusik är att föredra framför tystnad, men också att valet av musik kan vara av stor betydelse för hur konsumenterna agerar på en marknadsplats.

Läs ”Musikens effekter på konsumenternas beteende: En forskningsöversikt” Sven-Olov Daunfeldt, HUI 2014.


Musikens effekter för vår kropp och hälsa

I en artikel från Prevent kan vi läsa att musik har många positiva effekter, bland annat:

Lugnande De flesta studier som undersökt saken visar att musik, särskilt lugn musik, tydligt sänker halten av stresshormonet kortisol. Även blodtryck, hjärtats hastighet och andningshastigheten sänks av musik vi tycker om.

Får dig att träna hårdare Du följer omedvetet tempot i musiken när du tränar. I en studie föll träningsintensiteten när tempot sänktes i en låt utan att deltagarna visste om det. Tvärtom tränade de omedvetet hårdare när samma låt spelades upp med högre tempo.

Inflammationsdämpande Inflammationer är inblandade i en rad olika sjukdomar, från depression till åderförkalkning, och att lyssna till eller själv utöva musik minskar tydligt dessa inflammationer.

Mot infektioner Vi vet att kortisol trycker ner de processer i immunförsvaret där kroppen reagerar mot infektioner. När stress släpper och kortisolhalter sjunker förbättras därför vårt försvar. När vi lyssnar på musik bildar vi också fler antikroppar av typen IgA, vilket skyddar mot infektioner. Det får immunförsvaret att öka produktionen av naturliga mördarceller, som bekämpar bakterier och kanske även cancerceller.

Kan lindra allergier Studier har visat att musik kan minska allergiska reaktioner mot exempelvis mat. Man har också sett att musik dämpar mängden av IgE-antikroppar inblandade i allergiska reaktioner mot latex.

Bättre humör Musiken går förbi förnuftsdelarna i hjärnan och går direkt till känslohjärnan. Hormonet oxytocin som frigörs av musik ger oss lugn och ro och lindrar smärta och oro. Musiken frigör också lyckohormonet endorfin, som höjer din fysiska förmåga och gör dig lycklig.

Lindrar smärta Smärta kan bli mindre obehaglig och intensiv när man får lyssna på musik. Musik har också visat sig ha en positiv effekt mot kroniska muskelsmärtor orsakade av fibromyalgi. Studier har också visat att musik kan minska användning av smärtstillande medicin med upp till 50 procent.

Njut av musiken!

Skaffa licens i Stims shop så att du kan spela vilken musik du vill i din verksamhet. Licenspaket finns från 119kr/månaden.

 

Funderingar? Hör av dig till kundservice