Nyhet28 november 2018
En ny studie från Handelsanställdas förbund visar att valet av musik har stor betydelse för de anställdas arbetsmiljö. Undersökningen är en av de första i sitt slag och bygger på enkätsvar från över 2 000 butiksanställda.

Resultatet visar att företag som hanterar musiken professionellt, erbjuder bred variation och involverar personalen har nöjdare anställda. Ju mer omväxlande musiken är och ju mer inflytande man har i valet av musik, desto mer uppskattas musiken av de anställda. Musik som är alltför repetitiv, där man inte känner igen låtarna har däremot motsatt effekt.

I undersökningen träder en tydlig skillnad fram mellan butiker som spelar friköpt musik och de som spelar musik licensierad av Stim och Sami. Resultatet visar att sannolikheten för att arbetsmiljön ska upplevas som positiv är 61,2% högre om man arbetar på ett företag som spelar Stims (och Samis) musik.

– Vi vet ju sedan tidigare att en investering i rätt musik kan både stärka varumärket och öka kundnöjdheten. Handels undersökning visar tydligt att rätt musikval även bidrar till ökad motivation och bättre arbetsmiljö för de anställda, säger Peter Lindström, Members & Market på Stim.

Rapporten är skriven av Stefan Carlén, chefsekonom och utredningschef på Handelsanställdas förbund. I slutet av rapporten lyfts bland annat följande rekommendationer fram till företagare inom handeln:

  1. Skaffa en musiklicens som ger tillgång till en stor bredd av musik och variationsmöjligheter.
  2. Ta professionell hjälp med att varumärkesanpassa musiken och se den som en del av både varumärkesarbetet och arbetsmiljön.
  3. Involvera de anställda i musikvalet, ge information eller utbildning i musikvalet på arbetsplatsen.
     

Peter Lindström fortsätter:

– Med en licens från Stim har du frihet att välja bland miljontals låtar från hela världen, allt från nischade genres till de stora hitlåtarna – musik som gör både dina anställda och kunder nöjda.

Läs hela undersökningen här.

Citat från rapporten

"Då personalen själv får välja att spela musik, till exempel i butiken eller på lagret så ökar arbetsmotivationen och det känns enklare och roligare att arbeta.” 

”Musiken som spelas är musik som företaget inte behöver betala för att få ta del av. Det är låtar man aldrig hört förut och som sätter sig fast i huvudet på en för man hör den flertalet gånger om dagen.” 

Fakta om Stims licenser

Med en licens från Stim kan du spela all världens musik i din verksamhet. Pengarna du betalar för licens går till de som skapat musiken. Ersättning för utländsk musik som spelas i Sverige skickar vi till motsvarande organisationer och musikskapare i andra länder.