Nyhet3 maj 2018
En särskild granskning av Stims räkenskaper och förvaltning har genomförts. Rapporten är nu klar och visar inga väsentliga avvikelser, Stim följer de regelverk som föreningsstämman beslutat om.

En extra medlemsstämma beslutade i oktober 2017 om en särskild granskning av Stims förvaltning och räkenskaper. Granskningen, som begärts av en grupp medlemmar, hade dessförinnan varit uppe för beslut vid Stims ordinarie årsstämma i maj 2017, men stämman avslog vid det tillfället begäran.

Beslutet vid stämman i oktober 2017 innebar att Stim ansökte hos Bolagsverket om att utse en särskild granskare. Bolagsverket utsåg, i enlighet med stämmans förslag, Hans Bredberg vid Finnhammars Revisionsbyrå till särskild granskare. Den särskilda granskningen är nu klar och går att läsa här. Den kommer även att presenteras av Hans Bredberg vid Stims årsstämma 24 maj 2018.

Granskningen avser två huvudsakliga områden:

  • Stims utbetalningar till andra – till vem eller vilka betalar STIM ut medel utöver de pengar som kommer rättighetshavare till del samt vem som har fattat besluten.
  • Stims fördelning av medel på avräkningsområde 09 ”Bakgrundsmusik utan musikrapportering”.

Slutsatserna som presenteras i rapporten är att det inte föreligger några väsentliga avvikelser inom de granskade områdena: Stim följer de regelverk som föreningsstämman beslutat om. Vad gäller den potentiella risken för intressekonflikter som lyfts i rapporten, är den åtgärdad sedan tidigare.  

– Vi välkomnar rapportens slutsatser och konstaterar att vi lever upp till det ansvar och förtroende vi har fått av våra medlemmar. Transparens och öppenhet är helt centralt i vårt uppdrag och vi tror att granskningen bidrar positivt till det. Stim är en icke vinstdrivande förening som är till för musikskapare och musikförlag och vi är mycket måna om att våra anslutna är insatta i vår verksamhet, vilka avvägningar vi gör och varför, säger Karsten Dyhrberg Nielsen, vd Stim.

– Vi kommer oavsett rapportens slutsatser att fortsätta arbetet med en så exakt fördelning av medel på bakgrundsområdet som möjligt. Detta är en ambition som vi delar med många upphovsrättssällskap världen över, som alla har samma utmaning. Och Stim ska fortsatt ligga i framkant när det gäller att testa och använda ny teknik i takt med utvecklingen, säger Karsten Dyhrberg Nielsen.


Hur fungerar Stims fördelning på baksgrundområdet?

Stims utgångspunkt är att musikrapporter ska ligga till grund för den fördelning av intäkter vi gör från ett intäktsområde. Stim fördelar då pengarna individuellt till rättighetshavarna, så att de pengar som betalas in till Stim betalas ut till den rättighetshavare vars musik har spelats.

Vid full rapportering får vi in fullständiga låtlistor över framförda verk. Varje musikstycke som spelas ger då pengar till rättighetshavaren. I idealfallet skulle detta gälla för all musik som spelas, i varenda butik, frisersalong eller restaurang. För närvarande är det tyvärr varken tekniskt eller praktiskt görbart på alla områden och därför använder upphovsrättssällskap även något som kallas analogiavräkning.

Analogiavräkning är den metod som används i de fall det saknas en rapport om vilka verk som spelats. Fördelningen baseras då på information från ett närliggande musikområde eller låtlistor från musikkällor som Stims kunder använder. Stim använder sig av en statistiskt säkerställd undersökning för att få fram rätt underlag.

Det är viktigt att komma ihåg att alla stora upphovsrättssällskap världen över har samma utmaning med exakt fördelning på detta område, och att man använder analogimetod för att på bästa möjliga sätt möta den utmaningen. Stim arbetar för att minska användningen av analogier och istället få in så fullständiga spellistor som möjligt. För detta krävs bland annat fungerande teknik och Stim ligger allmänt sett i framkant när det gäller att testa och använda ny teknik i takt med utvecklingen.

Det är positivt att den särskilda granskningen har gått igenom hur fördelningen fungerar för bakgrundsmusik utan musikrapportering. Frågorna är komplexa och det är viktigt att alla Stims anslutna förstår varför utbetalningarnas storlek varierar, vad det beror på och hur vi arbetar för en så exakt fördelning som möjligt.
 

Vilken information om fördelning och utbetalningar finns tillgänglig idag, utöver den särskilda granskningen?

Öppenhet och transparens är helt centrala värden för Stim och redan idag finns omfattande information för båda granskningsområdena tillgängligt på Stims webbplats och i Stims årsredovisning. I årsredovisningen redogörs för hur Stim arbetar och vilken väg pengarna tar från kunderna, dvs musikanvändare, till musikskapare.

En ordinarie revisorsgranskning av Stims intäkter, förvaltningskostnader och utbetalningar genomförs redan idag av Stims externa revisorer, vilket alltid redovisas på den ordinarie föreningsstämman. Revisionsberättelsen är en del av årsredovisningen, som finns allmänt tillgänglig i vår översikt av Stims årsredovisningar.

Nytt för i år är att vi också kommer att publicera en insynsrapport på årsstämman, där våra anslutna och medlemmar får ytterligare möjlighet till en fördjupad insikt i verksamheten.
 

Rapporten pekar på att det tidigare fanns en potentiell intressekonflikt kring hanteringen av nationella medel.

Vi har noterat att rapporten påpekar den teoretiska risken för en potentiell intressekonflikt i hanteringen av det som då kallades Nationella medel när styrelsen fattade beslut om dessa i december 2015 för kommande året. Men rapporten slår också fast att även i frånvaro av jäviga ledamöter hade dock styrelsen kunnat fatta besluten med samma utfall, då dessa fattas med enkel majoritet.

Under 2016 justerade och uppdaterade Stim sin jävspolicy och under 2017 gjorde Stim om systemet i grunden. Den särskilda granskningen konstaterar även i sina slutsatser att Stim redan sedan tidigare omhändertagit denna brist.
 

Jag har frågor om granskningen, vem ska jag höra av mig till?

För pressfrågor kontakta Erik Åslin, pressansvarig på Stim, [email protected] eller 072 702 66 44.

För frågor om hur analogi fungerar, eller annat som rör Stim, kontakta vår Serviceavdelning på [email protected] eller 08-783 95 00.