Streamvärden maj 2023

Stim jobbar för att du som rättighetshavare ska få så bra betalt som möjligt när din musik spelas. När det gäller streaming så tecknar vi licenser med alla stora tjänster via vårt internationella bolag ICE som vi äger gemensamt med brittiska PRS och tyska GEMA. 

I samband med våra utbetalningar räknar vi fram och presenterar ett streamingvärde för att ge en ungefärlig bild av vad ersättningen blev per stream. Det finns en mängd olika faktorer som påverkar detta och det är viktig att förstå hur värdet räknas fram. 

Vad påverkar hur mycket jag får för streamingen?

  1. Stims andel av prenumerationsintäkterna. Avtalen mellan Stim och streamingtjänsterna följer i regel samma grundform, där musikskaparna får en andel av streamingtjänstens totala prenumerationsintäkter.
  2. Vår andel delas upp. Stims andel från streamingtjänsten fördelas till låtskrivare och musikförlag, baserat på hur många spelningar de olika verken haft sammanlagt under en period. Ett stort antal spelade verk under perioden gör att potten delas upp i många beståndsdelar. Då blir det genomsnittliga streamvärdet lägre, jämfört med om färre verk delar på potten.
  3. Ökat värde och viktiga förhandlingar. Även om "streamingvärdet per verk" för en tjänst skulle minska betyder det sannolikt inte att tjänsten betalar mindre till Stim, eftersom ersättningen utgår från vår andel av prenumerationsintäkterna. Vi arbetar hårt för att öka musikens värde och förhandla fram bättre avtal som ger en större pott att fördela ifrån.