Nyhet22 december 2022
I 100 år har vi samlat in och delat ut miljarder i stimpengar till Sveriges musikskapare – och det tänker vi göra i minst 100 år till. Följ med på vår resa mot framtidens musiksverige när Stim firar kärleken till musiken under hela 2023.

Det är hundra år sedan Stim bildades. Vår historia går hand i hand med upphovsrättens utveckling och ökningen av musikanvändningen. I takt med att musiken hittat nya plattformar har Stim funnit nya sätt att betala ut ersättning till sina upphovspersoner. Från stumfilmsmusik, pianorullar och vaxskivor via LP, CD och MP3 – till nutidens högupplösta ljudformat för streaming.

Även om de första upphovsrättsliga lagarna kom redan kring år 1790 i Frankrike var det först när kompositören Ernest Bourget cirka 50 år senare vann en domstolstvist mot en restaurang, som lagarna faktiskt prövades. Han hade föreslagit en kvittning av sin nota mot att de spelat hans musik – något krögaren vägrade. Bourget fick dock rätt och efter domslutet spreds idéerna över Europa och 1919 får Sverige sin första upphovsrättslag.

Året innan startades Föreningen Svenska Tonsättare, FST, vars grundare sedan bildar den ekonomiska föreningen Stim. Eller Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå vilket var namnet som registrerades av Stims förste ordförande Natanael Berg hos Bolagsverket.

För bästa möjliga ersättning – oavsett plattform eller teknik

1925 förhandlade Stim framgångsrikt med Radiotjänst inför radions intågande i svenska hemmen, och på den vägen har det fortsatt. Oavsett vilken plattform, kanal eller ny teknik som historien frambringat har Stim förhandlat med upphovspersonernas bästa för ögonen, samtidigt som kunder och musikanvändare fått tillgång till fantastisk musik. 100 år senare är Stim ett av världens främsta sällskap inom music tech, som tack vare enorma mängder data sitter på unik expertis om musikbranschen. För kunderna är en musiklicens bara ett klick bort i Stims webbshop, vilket gör det enklare än någonsin att använda – och betala för – musik. 

En viktig del av Stims och Stimsfärens uppdrag är att stärka musikens framåtrörelse och det gör vi genom att jobba för återväxt och musikalisk mångfald. Stim skapar helt enkelt hållbarhet i det svenska musiklivet – då, nu och i framtiden.

6 oktober – Stims födelsedag

Allt detta ska såklart firas stort under 2023! Det kommer att ske genom en rad olika initiativ, där själva födelsedagen den 6 oktober blir den stora höjdpunkten.

Anslutna musikskapare och förlag, kunder, systersällskap, medlemmar, musikbranschen och alla som jobbar på Stim och i sfären runt Stim, ska känna en stolthet över denna 100-årings helt centrala roll och betydelse. Och se fram emot minst 100 år till av kärlek till musik. Och pengar.