Nyhet14 februari 2019
Igår onsdagen den 13 februari togs ytterligare ett viktigt steg på vägen mot en moderniserad upphovsrätt inom EU, via copyrightdirektivet.

I förhandlingar i trilog mellan EU-Kommissionen, Europaparlamentet och Rådet kom man igår fram till en överenskommelse. Det som återstår nu är ett slutgiltigt fastställande av direktivet av Rådet och EU-parlamentet.

Stims VD, Karsten Dyhrberg Nielsen, kommenterar:

–Det här är ett viktigt steg framåt för musikskaparna. Det återstår att utvärdera förslaget i detalj, men riktningen är klar: Direktivets syfte är att få till stånd en mer konstruktiv balans mellan de som skapar det kulturella innehållet och de digitala plattformarna som bygger sin affär på det. Låtskrivare och kompositörer måste få betalt för det de har skapat, precis som det fungerar i andra branscher.

–Sverige har fantastiska musikskapare som bidrar till både kultur och ekonomi. Musikskaparna vill inget annat än att nå ut med sin musik, men de måste ha rimliga förutsättningar. Det är viktigt för både de som skapar musiken och de som älskar att lyssna på den. Det är också positivt för plattformarna i längden, som också tjänar på ett livskraftigt musikliv.


Läs mer om överenskommelsen på EU-Kommissionens hemsida