Nyhet14 april 2014

Det är 20-årskalas när Urkult slår upp portarna 31 juli – 2 augusti. Inför jubileet så har festivalen satsat mer, framförallt på aktiviteter för barn och även på att ta in större artister.

Urkult som håller till i Näsåker är en festival med fokus på folk- och världsmusik och på familjen. En gång om året stannar tåget i den Ångermanländska orten Näsåker och det är när det är festival. Då går det ett tåg från Stockholm med slutdestination Näsåker och Urkult.

– Under dessa 20 år som har gått så har vi svällt skulle man kunna säga. Det har blivit fler aktiviteter och ett större utbud. När Urkult fyllde tio år så hade vi så många besökare så att vi fick sätta ett tak på antalet, säger Erik Torestad festivalsamordnare Urkult.

Under 20-årsjubiléet så tipsar Erik Torestad om Omara ”Bombino” Moctar, från Niger som spelar ökenrock och deltablues, och Taraf de Haïdouks som spelar ballader och dansanta lantliga melodier. Festivalen satsar på en högkvalitet istället för ett enskilt dragplåster.

– Här är det inte bara att ringa en cateringfirma för att fixa mat. Här gäller det att byn hjälper till och ställer sig och fixar maten till gästerna och artisterna. Hela byn hjälper till. De första åren så var det några som lämnade Näsåker när det var Urkult men nu hjälper nästan alla till, säger Erik Torestad.

Förutom musiken så bjuder festivalen även på kurser och workshops i dans, yoga och eldshowande.  

Foto: Hampus Hagstedt